Българска следа в чудовищния взрив в Бейрут

0

През 2013 год. той транспортирал селитрата от Батуми в Мозамбик, но трябвало да спре заради авария в Ливан

Българската компания Briar Wood Corporation е собственик на кораба, прерозвал амониевия нитрат, който преди дни избухна на пристанището в Бейрут. Това твърди председателят на един от руските моряшки синдикати Николай Суханов, съобщава Lenta.ru.

Суханов уточни, че корабът Rhosus е пътувал под удобния молдовски флаг. В такава ситуация реалният собственик много трудно може да бъде открит, а в повечето случаи документите така се подготвят, че няма как собственикът да бъде подведен и под отговорност.

До българската следа се стигнало, след като първоначално станало ясно, че корабът е бил собственост на руснак. През 2013 год. той транспортирал селитрата от Батуми в Мозамбик, но трябвало да спре заради авария в Ливан.

Властите забранили на плавателния съд да напусне пристанището. Собственикът, Игор Грешучкин обявил банкрут и изоставил екипажа от руснаци и украинци. Моряците били повече от година в Бейрут, където бедствали без храна и пари. Грешучкин пък в момента живее в Кипър.

Как и кога плавателният съд е станал собственост на българската компания, не е ясно. Повече от 6 години амониевият нитрат от корба се е съхранявал на пристанището в Бейрут. Властите смятат, че не са били спазвани мерките за безопасност, а преди месеци е имало и предписание, че товарът е изключително опасен и трябва да се премести.

На 4 август 2750-те тона селитра избухнаха, а чудовищната експлозия уби стотици. Над 4000 са ранените. Смята се, че поне 300 000 души в Бейрут са останали без жилища. Броят на загиналите все още не е ясен, а цифрата постоянно расте.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече