Полицията разби палатковия лагер пред румънското посолство, остават блокирани 3 кръстовища в София

0

Блокадите на протестиращи в София продължават на три места. След намесата на жандармерия кръстовището пред румънското посолство, което също беше блокирано през нощта, рано сутринта беше освободено за движение.

По информация на БНР, трима души са били арестувани след акцията рано сутринта в района на румънското посолство, която е преминала без напрежение.

Задържаните са отведени в Първо районно управление. Двама от тях са били без лични документи, а единият е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане. ФБ/Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ разказа пред репортер на БНР:

„Имаше полицейско насилие. Полицаи, които дойдоха с огромен брой коли, с джипове, с камиони. Бяха арестувани майка и син, което е показателно. Подобно насилие ще има ответна реакция“.

Съставен е бил акт за неправилно паркиране на мъж, който е дошъл с мотоциклета си при протестиращите, за да им донесе храна:

„Около 4:50 часа изведнъж от всички страни на кръстовището нахлуха много коли – на полицията, на жандармерията, полицаи с мотоциклети, полицейски автомобили на СДВР. Оградиха ни, наскочиха мъже, въоръжени, и направиха плътно ограждение около блокадата. Започнаха да изискват документи от хората. Няколко човека бяха изведени пред очите ни към колите. Не знам какво е станало с тях – дали са били задържани, или – не. Аз бях помолен от полицаите да дам моите лични документи и да изведа мотоциклета ми от кръстовището, за което в последствие ми беше съставен фиш за неправилно паркиране. Не знам този фиш колко е законосъобразен – това ще го консултирам с юрист“.Снимка: БТАСнимка: БТА

Продължават обаче блокадите на Орлов мост, пред Ректората на СУ, пред МС и президентството.

Протестиращите от лагера, които са били цяла нощ на булевард „Цар Освободител“, казаха, че нощта е минала спокойно, без провокации.

„Тази вечер беше един голям урок за всички, защото, споделяйки един с друг, ние израснахме. Сега, ако не сформираме един хубав „лекарски екип“. Това малко „туморче“, което беше преди 10, 20 години, сега вече е „голям тумор“, който дава метастази. Затова сме тука да можем да сформираме този „лекарски екип“ и да спасим държавата“, каза участник в акцията. 

Довечера в 19.00 часа отново пред фонтана на президентството е насрочена поредната протестна акция под наслова „Да защитим демокрацията – ден 37“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече