Въпреки по-ниския ДДС, кръчмарите крият данъци с нови хватки

0

Въпреки по-ниското ДДС от 9% ресторантьори продължават да крият данъци от държавата със стари, но и нови хватки.

По зададен сигнал се вижда как някои от търговците избягват облагането, като не издават касови бележки на клиентите си, а се скриват зад вратички в разпоредбите или директно ги фалшифицират, съобщава „Монитор“.

Такава се оказва практика в известен ресторант в столичния квартал „Люлин“, наречена „приключен бон“, на която е записано, че „сметката ще бъде фискализирана след плащането й“. Въпреки че е изчакал като е платил консумираното, сервитьорът не му носи фискален бон. Практиката е добре позната от години както на бранша, така и на разработващите софтуер за търговците, и контролните органи. „При такива случаи клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон 0700 18 700“, коментира случая говорителят на Националната приходна агенция (НАП) Росен Бъчваров.

Важно е да се знае, че клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон, а с т. нар. „информационен“.

„Сивият сектор може да се ограничи само със сигнали до НАП, това е подигравка с нашите усилия да преговаряме с държавата и компромисите, които получихме. И е чиста нелоялна конкуренция“, смята председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „Но отговорност носи търговецът, а не разработчикът на софтуера за касовите апарати, защото не е негова работа да следи фискализацията на продажбите“, допълни Алибегов.

Ситуацията може да се промени с бъдещата Наредба Н-18, върху която тепърва бизнесът ще работи с държавата. След 2 години обсъждания, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, финансовото министерство се отказа да въвежда новите изисквания за касовите апарати, но те все пак важат от 31 юли. Според асоциацията за развитие на бизнес софтуер от НАП обаче запазват мълчание по темата.

„Едно от добрите неща на промените в наредбата е да се води регистър на започналите продажби преди да бъдат приключени, но нещата не се случиха“, казва Ясен Танев, председател на асоциацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече