43-та вечер на протести в София: „Омлет по милиционерски“ пред сградата на МВР

0

43-та вечер на протести в София срещу правителството и главния прокурор протича спокойно,.

Хората са по-малко в сравнение с предходни вечери. Техните искания остават същите: оставка на правителството, на главния прокурор, машинно и дистанционно гласуване, предсрочни избори и свикване на ВНС за промени в конституцията.

Продължават да са блокирани трите основни кръстовища в столицата.

Протестиращите посрещнаха с ръкопляскания информацията, че задържаният за нападението над колата на бул. „Ситняково“ в понеделник е освободен под гаранция.

Адвокат Хаджигенов посочи пред протестиращите:

„Тази вечер ще имаме нова цел. Ще обърнем внимание на министърът на „вътрешните болести“, че работата му не е да бие хората зад колоните, а да опазва гражданите и тяхното имущество, а не политиците и корупцията“.

„Чистенето на МВР трябва да започне от някъде – сега отвън, а от 2-ри септември и отвътре“, посочи адв. Хаджигенов.

След думите на Хаджигенов шествието на протестиращите отиде „на гости“ на Министерството на вътрешните работи, като към сградата на МВР полетяха яйца, домати и тоалетна хартия.

Обстрелването на сграда мина под наслова „омлет по милиционерски“. Докато обстрелваха сградата на МВР, участниците в протеста скандираха „Мафия“ и „Оставка“.

След това те тръгнаха по бул. „Васил Левски“, минаха по блокирано кръстовище на Ректората на СУ и пристигнаха към 22.00 часа на Орлов мост, където днешният протест приключи с рок и метъл концерт.

По-рано през деня организаторите на протест т.н. “отровно трио“ публикуваха във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Николай Хаджигенов, чрез която финансово да се подпомогне протеста.

Малко над 65 хиляди лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 570 лева.

С тези над 17 хиляди лева се твърди, че са били закупени палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси.

Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет.

От отровното трио твърдят, че върху сумата ще бъде платен законно дължимия данък.

Какви са настроенията на хората преди началото на протеста:

“Искам да живея в нормална държава, България не е нормална държава, някаква сбъркана история е“.

“Това, в което живеем е абсурдно, защото от години се тъпчат правата на граждани. Никой не мисли за народа. Особено това правителство, особено тази прокуратура с главния прокурор, е една подигравка с демокрацията и с нас“.

Снимки: БГНЕС и БТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече