Д-р Размиг Чакърян: Тази есен ще има по-опасни вируси от Ковид-19

0

„COVID-19 може да атакува не само белите дробове, но и много други органи като сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове, нервите, мозъка. Имаме термин Невро-Ковид, което означава, че инфекцията може да атакува всеки орган и тъкан, по-специално мозъчната тъкан, като засяга напълно централната нервна система“, обяснява д-р Размиг Чакърян.

По думите му, ако болестта се развие и даде усложнения, се засяга централната нервна система.

„Главоболие, замаяност, загуба на вкус и мирис са минималните неврологични прояви, при наличието на които първо мислим за коронавирус. Тези симптоми могат да се появят още преди треската, кашлицата и други“, каза Чакърян и добавя, че сега светът си има работа със 7-о поколение на коронавирусната болест.

От друга страна, възрастовата граница е от голямо значение. Според инфекциониста учениците ще бъдат най-малко засегнати, затова не бива да се притесняваме, че школата ще се превърнат в огнища на инфекцията.

„Родителите се опасяват, че началото на учебната година може да промени статистиката към по-лошо. Не трябва да се страхувате. Училищата няма да се превърнат в място за размножаване поради естеството на самия вирус. Децата се заразяват от много по-рядко от възрастните. Статистиката сочи, че това са 5–7% от заболелите“, обяснява Размиг Чакърян.

За да се разболеят от Ковид-19, учениците трябва да са имали близък и дългосрочен контакт с източника на инфекция. „Да, наистина детето може да се зарази в семейството и да дойде на училище като заразоносител. Но няма да има активно разпространение между съучениците поради липсата на дългосрочни контакти, ако са седнали на различни бюра. Вирусът в такава ситуация не може да бъде предаден“, уточнява лекарят.

Всъщност основната заплаха за учениците през есента няма да бъде коронавирусът, а обичайната ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция). Но опитът за превенция и лечение на COVID-19 ще помогне и в борбата срещу тях.

„Ако се вземат предпазни мерки, коронавирусът няма да бъде опасен за учениците. От друга страна, никой не е имунизиран от обикновената ОРВИ. За да се заразите с този тип вирус, е достатъчно да сте в една и съща стая. Останалите инфекции имат малко по-различен коефициент на предаване от човек на човек и е необходима по-малка доза от патогена, за да се заразят. Докато при китайската зараза трябва да имаме дългосрочен контакт, необходима е определена доза от патогена и едва тогава човек се разболява“, категоричен е Размиг Чакърян.

Д-р Размиг Чакърян е български инфекционист с арменски корени, роден в София. В дългогодишната си практика в своята област казва, че се е срещал с много по-сериозни заболявания от китайската зараза и е на мнение, че до 1 година кризата ще отшуми.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече