Парламентът не събра кворум, след като БСП и ДПС не се регистрираха

0

Пленарно заседание днес няма да има, след като парламентът не успя да събере кворум за започване на заседанието, тъй като депутатите на БСП и ДПС не се регистрираха. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова, отказът на БСП да се регистрира е заради системното неглижиране на институцията парламент от страна на премиера Борисов и заради настояването на левицата за оставка на правителството.

„Не идва нито на бюджет, нито на смени на правителство, нито за откриване на сезон. За него парламент не съществува. Част от проблема е това и част от исканията на хората да има все пак разделение на властите и да се знае, че сме парламентарна република. Ще дадат още факти за обществото да види истината – как се осигурява такова мнозинство – на един – с концесия, на друг – с друго. Това ли е истинската политика, която трябва да правим в България?“.

Милен Михов от „Обединени патриоти“ обвини левицата, че е избягала от ролята си на опозиция:

„Деконструктивната политика на БСП, подкрепяна от ДПС, да доказва, че парламентът не може да работи днес доведе до жертва на парламентарния контрол, в края на краищата. Ако се замислим, опозицията се отказа от конституционното ѝ политическо задължение да контролира изпълнителната власт, жертвайки кворума“.

Валентин Радев от ГЕРБ смята, че отговорността за кворума е на управляващите:

„Нормално действие на опозицията, както и ние сме го правили. Те не се регистрират, наша отговорност е да се регистрираме, но не намерихме достатъчно хора. Съжалихме, защото трябваше да си е пълноценен работен ден. Случва се в политиката. Аз съжалявам, лично, че идваме тук, имаме работа за вършене. Не можахме днес, но ще наваксаме в сряда.“

Независимият депутат Спас Панчев упрекна опозицията и бе категоричен, че управляващите могат да разчитат и в бъдеще на подкрупата на независимите:

„Ако в сряда и четвъртък – в работните дни, не се регистрира опозицията, то петък не го намирам за нормално, защото петък е денят за парламентарен контрол и е единствената възможност да се чуе гласът на опозицията, да се чуе какво прави правителството. Изненадан съм, че днеска те не го направиха“

Депутатите от „ВОЛЯ“ отново се разделиха. Регистрираха се двама от 12 присъстващи депутати. Те не излязоха с обяснение на позицията си

По програма днес парламентът трябваше да ратифицира Доброволното споразумение с Европейската комисия по SURE – Европейския инструмент за временна подкрепа след кризата с Covid-19. Общият бюджет е 100 милиарда евро. Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем до края на 2022 година. ЕК ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предоставя на държавите-членки. С доброволното гаранционно споразумение в Република България ще поеме задължение при поискване да предоставя неотменими и безусловни гаранции в максимален размер от над 210 000 лева.

На първо четене трябваше да бъдат обсъдени и промени в Закона за личните документи.

Трима министри трябваше да участват в парламентарния контрол. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов щеше да отговаря на въпроси на БСП относно проблемите на хората със специфични заболявания и мерките, които министерството на здравеопазването ще предприеме за решаването им.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров щеше да отговори на въпрос относно осъществяването на временен и качествен контрол на водата в река Марица.

В парламентарния контрол трябваше да участва и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече