Христо Иванов на нож с „Отровното трио”, подозира ги, че взимат пари от Васил Божков

0

Съпредседателят на „Дeмократична България” Христо Иванов и „Отровното трио” категорично не са от една страна на барикадата и вече са напълно дистанцирани помежду си, споделиха тъмносини демократи. Конфликтът между пионера на протеста, който щурмува „Росенец” и реално даде старт на народното недоволство и тримата интелектуалци, обявили се за вдъхновители на бунта, тлеел още от самото начало, пише Уикенд.

Сега неприязънта помежду им била във връхната си точка. Основната причина за дистанцията обаче бил не спорът кой е организатор и първенец на протестите, а финансирането на митингите, твърди източник на „Уикенд”. Според хора от лагера на Иванов, бившият правосъден министър се отдръпнал от триото заради все по-упоритите съмнения, че получават пари от милиардера Васил Божков, и то, меко казано, тлъсти суми. Злите езици говорят, че олигарха плащал по 50 000 лв. всяка седмица, за да се поддържа живо уличното недоволство и да се стичат хиляди хора на площадите. Черепа опитал контакт и с десните, но бил отрязан. Смята се обаче, че избягалия в Дубай олигарх превежда крупи суми за протеста чрез хора, близки до „триото”. Иначе Хаджигенов официално е адвокат на метресата на Божков ЛиЛана, скулптора Велислав Минеков е продавал свои творби на Черепа, а Арман Бабикян е получавал рекламни договори за сайтовете си с хазартни компании, контролирали от боса.


„Христо се дистанцира, защото не иска да бъде в един кюп с хора, които опорочават протестите и ги радикализират.

Триото няма как да се отърве от съмненията, че работи за Черепа”, коментираха лаконично негови съмишленици. Освен това, юристът не одобрявал твърде лозунгарския стил и агресивните изяви на „отровните“ и бил привърженик на по-сдържаните, но аргументирани прояви на недоволство, дори в критичен момент, като сегашният.


Като доказателство за хладните отношения между хората от „Демократична България” и „Отровното трио” дойде и официалното им разграничаване от приетата в сряда Декларация във връзка с насрочения за 9 септември голям протест (този брой на в. „Уикенд” е приключен редакционно в 05,52 ч. сутринта на 9 септември – б.р.).


„Ние последователно и твърдо се обявяваме против насилието и призоваваме държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември”, заявиха хората на Христо Иванов. Същевременно, държим на трайната си позиция, че подкрепяме гражданския характер на протеста и го правим на свои политически основания, и без от това да следва наше асоцииране с други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели, отсякоха от ДБ.


„Демократична България“ отдавна се разграничи от „Отровното трио”, русофилско-комунистическата „Възраждане” на Костя Копейкин и движението на Мая Манолова. Те бяха изгонени от блокадата на Орлов мост, поддържана от „Демократична България” и финансираното от Цветан Василев движение „Боец”. ДБ държи да запази политическия си имидж на партия на градската десница и не иска да бъде асоциирана с хората на Радев и откровено леви и русофилски формации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече