Протестите или мързел доведоха до уволнението на актьора-сервитьор Даниел Михайлов?

0

Отношението на творците към протестите породи още един скандал в арт гилдията и в обществото, макар и в него да не се оказа личност от ранга на Райна Кабаиванска. Младият актьор от Драматичния театър в Габрово „Рачо Стоянов“ – Даниел Михайлов, се обяви за политически репресиран и заяви, че е бил уволнен от директора Петко Койчев, защото активно подкрепял протестите срещу властта и е едно от лицата на демонстрациите в Пловдив и София и често взима думата с призиви „Мутри, вън!“. Версията на шефа на трупата и на режисьора Петринел Гочев, който работи с Михайлов, обаче е доста по-различна.

Според тях причината за прекратяването на трудовия договор на възпитаника на НАТФИЗ е системно нарушавана на трудовата дисциплина и неявяване на репетиции. Пред медии Даниел Михайлов заяви, че в личен разговор директорът на театъра Петко Койчев му казал: „Разбирам гражданската ти позиция и че се опитваш да станеш известен по други начини – чрез медии и постове във фейсбук, а не като актьор, защото, за да станеш известен като актьор, трябва да си скъсаш задника от бачкане“.

„Моята гражданска позиция е такава, че аз участвам активно в антиправителствените протести, както в Габрово, така и в Пловдив и София. Това, според мен, имаше предвид и г-н Койчев с намекването за „гражданската ми позиция“. Все пак става въпрос за държавен театър, а протестите са срещу властта! Но аз не мога да се крия като някоя мишка – да се страхувам и да не изразявам своето мнение за случаващото се в България и колко вредно е това управление. Освен това директорът ми е споделял, че за него министърът на културата Боил Банов досега е най-добрият, който е заемал този пост. Не разбирам какво му е толкова доброто, след като артистите умират от глад и нямат пари за билет, за да отидат на работа. Заплатите в държавния театър са подигравка за артистите и техния труд. Разписвам се на 659 лева месечно трудово възнаграждение, а се отказах от работата си като майстор по покривите, където съм изкарвал по 5000 лева на месец, за да стана актьор“, обясни уволненият актьор.


Директорът на габровския театър обаче контрира. Петко Койчев уточни, че актьорът е назначен на работа след кастинг на 27 юни тази година за две роли в спектакъла „Под игото – 1894 г“. Даниел е класиран на трето място, но е взет след отказа на едно от класираните момчета. Михайлов е назначен на трудов договор с 6-месечен изпитателен срок и това дава право на ръководството на театъра да прекрати договора му по всяко време. „Длъжен съм като директор на ДТ „Рачо Стоянов“ отговорно да заявя, че освобождаването на актьора Даниел Михайлов няма нищо общо с неговата гражданска позиция, откритото ѝ заявяване и участието му в настоящите протести. Той е освободен заради нарушение на трудовата дисциплина, заповед на директора и Правилника за вътрешния ред в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово“, пише директорът Петко Койчев.


„На 4 септември в 9,13 часа актьорът Даниел Михайлов провежда разговор по телефона с директора на театъра, че не може да се яви на обявената за 9,30 ч. репетиция на „Под игото – 1894 г.“, поради финансово затруднение и невъзможност да пътува до Габрово, като обещава да дойде същия ден за следобедни репетиции. Директорът го предупреждава, че ще му бъде наложено трудово наказание тип „забележка“, на което актьорът не възразява, а изказва уведоменост, че знае. Даниел Михайлов не се явява и на следобедни репетиции на 4 септември. Явява се на работа на 6 септември в 11 часа. Директорът Петко Койчев провежда разговор с него и му заявява, че е в нарушение на трудовата дисциплина и че ще бъде освободен от работа на 8 септември 2020 г. по силата на сключения трудов договор, закона и Кодекса на труда“, разяснява ситуацията около протестиращия актьор Койчев.


С емоционален текст към уволнения актьор чрез социалните мрежи се обърна и режисьорът Петринел Гочев, който провежда репетициите за „Под игото – 1894 г.“ Обръщението му е озаглавено „За театъра, репресиите и други животни“. „Званието „уволнен актьор“ може да си сложи някой, който реално е играл в професионално представление. Ти не си. Пропускаш да кажеш, че имаш реални работни дни на сцена по-малко от 30. Къде е тук политическата репресия? Не, по-просто е – безотговорност към изкуството на театъра и още повече към 40 други твои колеги. Пропускаш да кажеш, че след като едва в петък сутринта звънна в театъра, каза, че ще си на репетиция следобяд. Но не беше. Пропусна да кажеш и за задължителните хореографски репетиции, на които те нямаше. Пропусна да кажеш, че не си положил никакво усилие да се информираш за промените в репетициите. В това няма политическа репресия. В това има технология – режисьорът изисква репетиция, а директорът я дава. Заради това работим в режим на нерегламентирано работно време. Защото знаем – Зимата иде! А тогава и няма да сме на сцената. Поне в Габрово. В поведението ти има пренебрежение към всички колеги – артисти, служби, режисьори, художници, хореограф, администрация. Нямаш идея от театралния живот, но всеки знае, че септември е плътно наситен месец на възстановителни репетиции, нови репетиции и раздаване по сцените.

Къде е тук политическата репресия? Нямал си пари? Но това на гарата ли го разбра? Сутринта? Пред касата? Театърът не е клуб по интереси. Това е професионален институт. Може би се „подписваш“ под 650 лв. както се изразяваш, но заплатата ти е доста повече. Пише я в трудовия ти договор… Четох и твърдението ти, че си спечелил кастинг. Това не е вярно и го знаеш. Спечелиха други двама. Едното момче имаше ангажимент и се отказа. Тогава те взехме заради професора ти. Поехме риск – дори текста за кастинга не беше си научил. Това не е политика и репресия. Това са факти. В театъра така се работи“, завърши обръщението си Петринел Гочев.
Оказа се, че представящия се за актьор Даниел Михайлов е работил и като келнер в заведение. На този пост обаче издържал едва… 3 дни. Собственикът на заведението разкри, че два пъти младежа дошъл видимо пиян на работа с огромно закъснение. Като сервитьор също не го бивало – държал се нелюбезно с клиентите и бъркал поръчките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече