Ген. Шивиков затънал в дългове, иска да рефинансира заем от 170 000 лева

0

Бригадният генерал от резерва Димитър Шивиков, който е редовен участник в протестите, включително и облечен във военната си униформа – нещо, което е напълно забранено, е затънал в дългове. Пенсионираният военен преди време купил три апартамента, два в София и един н курорта Пампорово, обясняват запознати с финансовите му неволи.

Едното от жилищата му в столицата се намира в идеалния център, съвсем близо до паметника на Васил Левски, а другото е в кв. „Банишора”. Ваканционният имот в Пампорово пък е взет на шпакловка и замазка, допълват запознати.
Покрай жилищата генералът и втората му съпруга, с която имат две деца, натрупали жестоки кредити. Сега Шивиков търсел начин да ги рефинансира, като вземе нова, по-голяма сума, и заедно с това да ги разсрочи във времето. За целта се опитвал да договори по-изгодни условия чрез познати банкери, допълват информирани. Те коментират, че нищо чудно, след като в момента разчита само на пенсията и заплатата на жена си, затова да се е явил и на протестите във военната си униформа: „Явно генералът търси всякакви начини, за да оцелее”.
Негови бивши колеги по този повод припомнят, че навремето подчинени

тайно го наричали „Финикийския генерал”.

Тогава се носели слухове, естествено без да са потвърдени и доказани, че от мераклиите, които искат да заминат на мисия в Афганистан, се искат по 1500 евро. Ако наистина са били давани такива суми, вероятно Димитър Шивиков сега няма да тича да търси начини да разсрочи заем от 170 000 лева. Но пък от друга страна и имотните му придобивки не са малки.
Генералът нашумя през 2015 г., когато се очакваше, че ще замине да работи на висок пост в командването на НАТО. Вместо това обаче го подхванаха от военното следствие, а президентът Росен Плевнелиeв го освободи като командир на 61-а механизирана бригада, а също и от военна служба. Оказа се, че срещу него година по-рано е започнала разработка „Лорда” в ДАНС. Неприятностите го сполитат по сигнали на партньорски служби, припомнят си информирани векерета. Според тях генералът бил проруски настроен и се преценило, че със свои действия застрашава националната сигурност. В резултат на разработката, при която той е следен и подслушван,

не е изпратен на работа в НАТО

и му отнемат допуска до класифицирана информация. Обвиненията за злоупотреби срещу генерала бяха обаче за битови прегрешения, включително и че използвал четирима войника, за да ремонтира софийския си апартамент. Другите обвинения срещу Димитър Шивиков се оказаха също в тази сфера на банално провинциално гарнизонно ежедневие. Например, не минавало тържество на местното ловно-рибарско дружество без участието и логистичната подкрепа на Стрямската механизирана бригада. Прокуратурата твърдеше, че има доказателства за няколко случая, в които Шивиков е наредил на подчинените си да се изявят като ординарци в различни празненства на ловците. Военните работили без пари за благоустрояването на Ловния парк в Карлово и обслужвали като сервитьори банкетите на ловците-дружки на генерала. Пак по устна заповед подчинените на Шивиков участвали с коли и агрегати на поделението и в други подобни забавления –чествания на различни празници, събори, мотокрос и т.н. Генералът направил и ценна услуга на свой приятел.

Без договор и без наем му дал бетонов басейн,

за да отглежда в него пъстърва. Басейн обаче бил разположен на територията на полигон – танкодрум, установили от разследването. Шивиков беше обвинен още, че отнел за една седмица шофьорската книжка на редник, защото той карал с превишена скорост. В резултат на това войникът стоял без работа цяла седмица.
Прокуратурата извади и една малка афера от 2010 г. След мисия в Афганистан по онова време Шивиков докарал в България одеяла, якета, екипи, който трябвало да бъдат раздадени на бедните афганистанци. Генералът вместо да им ги даде, върнал част от багажа с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Шивиков заяви, че искал тези вещи да бъдат предоставени на домовете за сираци в Брацигово, Асеновград и Калофер. Според него обаче някой предварително направил донос до службите в България и затова товарът бил посрещнат от военна полиция. След това го описали и набързо върнали в Афганистан. За всички тези своеволия, както ги определят бивши колеги на генерала, той ходи на съд, но беше оневинен.
Преди години Шивиков се опита да стане кмет на Карлово от листата на ВМРО, но не пожъна успех. Сега участието му в протестите явно показва, че не се е отказал от политиката, но вече едва ли е в редиците на ВМРО. Войводите са част от властта, чиято оставка генералът иска.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече