И Мая Манолова трепери от кървавия цигански клан Гольовците

0

Идва ли най-после краят на страховитата циганска фамилия Гольовците от Кюстендил? Този въпрос си задават от няколко дни жителите от града на черешите, прочул се в ъндърграунда и като родното място на висаджийските шефове Васил и Георги Илиев. За разлика от братята, царували като босове на мафията само по десетилетие, преди да бъдат ликвидирани от вражески куршуми, ромският клан Гольовците тормози безнаказано целия регион вече близо 30 години, пише Уикенд.

В сряда в ранни зори обаче мащабна акция на Специализираната прокуратура, разпоредена лично от главния прокурор Иван Гешев и наблюдавана от него на терен, нанесе изненадващ тежък удар както върху влиятелните членове на фамилията Гольовци, така и над друг местен бандитски род – Ропотамците. Членове на двете престъпни фамилии бяха закопчани по обвинения за рекет и лихварство, а от разпространени кадри от МВР, заснели къщите на ромските кланове отвътре, става ясно в какъв разточителен лукс са живели мургавите крими барони от Кюстендил.

Кланът Гольовците наброява над 100 човека,

като всички представители на проблемната ромска фамилия обитават кватал „Изток“ в Кюстендил. Тартори на клана са двамата братя Славчо и Стоян Игови, както и техния първи братовчед Ангел Игов.
Гольовците се проявиха за последно през февруари 2019 г. като главни действащи лица в свирепото меле пред дискотека „Иридиум“ в Кюстендил. Тогава от нож в сърцето загина 35-годишния Валери Дъбов, намушкан с острието от 17-годишния циганин Алекс Иванов – Гучито. Мелето стартирало, когато тумба от над 30 въоръжени с ножове, мачете и бухалки цигани погнали българи из Ларгото в Кюстендил. Час по-рано ромите били изхвълени от дискотека „Иридиум“ от охраната на нощния клуб, тъй като се сбили с други клиенти. Изгонените цигани събрали подкрепление и се върнали.

Сражението между цигани и българи

се водело и в района на джамията „Ахмед бей“ и в подходите към кооперативния пазар. В свирепия уличен бой пострадаха и други четирима, като двама от тях – Светлин Китанов и Михаил Павлов, също бяха наръгани с нож от ромската банда. От циганите сериозно ранен бе 53-годишния Ангел Игов, който е сред тарторите на клана Гольовците. Той лежа в „Пирогов“ с тежка черепно-мозъчна травма. За мелето освен ножаря Алекс Гучито бяха арестувани още 10 човека, повечето от които бяха представители на Гольовците, но впоследствие почти всички, с изключение на убиеца Гучито, излязоха на свобода.
„Циганския клан вилнее безнаказано от десетителия. В последно време има нова вълна ромска престъпност в Кюстендил. Става въпрос за десетина млади момчета, които усилено тренират бокс и бойни спортове и продават уменията си на братята Славчо и Стоян Игови, тартори на клана Гольовците. Наказателната бригада продава наркотици, рекетира други цигани и изнася силово момичета за проститутки във Франция и Белгия“, твърди криминалист от Кюстендил. Според думите му, Гольовците

тормозят и други ромски кланове

в града на черешите. „Те воюват с други две фамилии – Ропотамци и Кондовци, като конфликът им е за бизнеса с проститутки, продажбата на дрога, набезите над черешовите масиви в региона и лихварството“, признават от МВР след акцията на Специализираната прокуратура.
За Гольовците, заселили се в Кюстендил още в края на 80-те на миналия век, за първи път се чу през 1996 г., след като тартора на ромския клан бе арестуван във Франция с над 500 000 дойче марки, $ 190 000 и френски франкове. Според тамошите власти, Славчо Игов въртял във Франция бизнес с проститутки и с крадени коли, които заминавали към България с пренабити рами и номера.
Паметливи кюстендилци си спомнят, че даже покойния висаджийски бос Жоро Илиев е имал проблеми с циганския клан. Заради това Главния организирал мутренска атака над Гольовците в ромската махала „Изток“ в средата на 90-те. Тогава десетки мутри се изсипали в гетото и потрошили от бой циганския клан. „Ромите бяха посегнали на близък приятел на Георги Илиев и си получиха заслуженото. После циганите пак прецакаха Главния“, спомнят си паметливи кюстендилци. Според градската легенда,

Жоро Илиев сключил договорка с Гольовците

през есента на 1999 г. всички роми в Кюстендил да гласуват на местните избори за кандидатът на СДС.
„Главния брои над $ 100 000 на Славчо Игов за циганските гласове. Ромите обаче го извъртяха и гласуваха под строй за кандидатът на БСП Кирил Алексов, който спечели изборите. Заради този случай новия кмет Алексов погна по устав висаджиите и развали сделка за концесията на стадиона в града. Жоро Илиев пък изнесе футболния си отбор от Кюстендил и купи пловдивския „Локомотив“, разказват историята в града на черешите.
За да се спасят от гнева на боса на ВИС-2, тарторите на Гольовците – братята Игови, бягат във Франция, като се установяват в град Тулуза. Там създават верига от публични домове, разбити през есента на 2001 г. През 2002 г. двамата братя Славчо и Стоян са осъдени в Тулуза на 13 години затвор за сводничество. Славчо бе експулсиран през 2006 г. в България от Франция и бе транспортиран в Бобовдолския затвор, където трябваше да доизлежи присъдата за сводничество, наложена му от френския съд. През 2008 г. бе освободен от Бобовдолския затвор. Брат му Стоян пък бе разследван за убийство във Варна, но също е на свобода.
От агресията на Гольовците е патило и семейството на омбудсмана Мая Манолова която също е родом от Кюстендил. Макар в града на черешите отдавна да битува мита, че

Гольовците са хора на Мая Манолова

и че някогашната депутатка от БСП и екс омбудсман е разчитала на влиянието им в ромското гето „Изток“, за да печели изборни гласове, нейната дъщеря Ралица едва не загуби живота си заради членове на циганската фамилия. На 7 март 2009 г. Ралица Манолова посещава фолк заведението „Планета“ в Кюстендил с група приятели. В дискотеката обаче избухва свада между нейната компания и група цигани от клана Гольовците. В мелето единия от ромите – Ангел Димитров, мята стъклена чаша с уиски, която рикошира в стената, а стъклата й се забиват в дясната страна на лицето на щерката на Мая Манолова, като едно от парчетата стъкло почти отрязва ухото на момичето.
Ралица е откарана по спешност в болницата, където е оперирана от д-р Людмил Стоянов, който успява да зашие ухото й. Момичето се възстановява близо 3 месеца след инцидента, като според мълвата се подлага и на пластична операция в Германия, за да прикрие белезите по лицето си. За инцидента с

ранената дъщеря на Мая Манолова

са арестувани двама от рода Гольовците – Ангел Димитров и Трайчо Атанасов. Те обаче се разминават с условни присъди по Указа за дребното хулиганство.
Днес, 11 години по-късно, Гольовците отново са в центъра на криминалните събития в Кюстендил, а жителите от града на черешите са категорични, че местната власт и полицията са спуснали чадър над страховития ромски клан. Твърди се, че местните жители успели да стигнат до главния прокурор Иван Гешев, на когото разказали за стотиците престъпления, извършени от ромските кланове Гольовците и Ропотамците.
„Всички Гольовци са с по няколко присъди, но не лежат в затворите, а вилнеят безнаказано в Кюстендил. Същото е положението и с Ропотамци, но те са по-малко на брой. Местната полиция лъже, че конфликта не е етнически, а битов. Добре, че дойдоха криминалисти от София“, гневят се кюстендилци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече