Американец с фалшив български паспорт обвинен за измами с криптовалута за $5 млн.

0

Прокуратурата в Ню Йорк и местното бюро на ФБР заведоха жалба срещу американски гражданин, за измами със стоки, банкови измами и престъпления за пране на пари на стойност над 5 млн. долара. Ранди Крейг Ливайн е представял фалшиви български и руски паспорти при осъществяване на измамите, съобщиха властите

Както се твърди в жалбата, Ливайн подтиквал други хора да изпращат милиони долари на Филип Рейхентал, който по това време бил лицензиран адвокат, за финансиране на покупката на биткойни, след като лъжливо им казвал, че възнамерява да им продаде големи количества от виртуалната валута. Рейхентал, който уж действал като ескроу агент за транзакциите, след това изпращал значителна част от парите на Ливайн, но нито един от двамата никога не предоставял никакви биткойни на инвеститорите.

Ливайн е американски гражданин, който напуснал САЩ през 2005 г., след като разбрал, че е разследван за паспортна измама.  През 2018 г., той е арестуван в Гватемала с руски паспорт на името “Виктор Лапин”. През юни 2020 г.,  той е задържан в Австрия с български паспорт на името на Александър Козлов. Очаква се решение за екстрадицията му.

Рейхентал пък беше задържан в понеделник с дома му във Флорида, където ще бъде изправен пред съда.

Прокурорът на Манхатън Одри Щраус заяви: „Ранди Ливайн и Филип Рейхентал са обвинени, че са участвали в схема за присвояване на над 5 милиона долара инвестиционни средства под претекст, че предлагат криптовалута за продажба. В действителност, когато средствата на инвеститорите били прехвърляни на Рейхентал, лицензиран адвокат по това време,  двамата прибрали парите. Те така и не завършвали биткойн транзакциите, обещани на техните жертви инвеститори. Днешният арест на Филип Райхентал гарантира, че той и неговият съобвиняем Ранди Ливайн ще бъдат изправени пред справедливост за тази предполагаема схема.“

Обвиненията срещу двамата са за две измамни схеми. При първата измамна схема, извършена в периода юни – юли 2018 г., Ливайн е обвинен, че е подтикнал друго лице да изпрати на Рейхентал над 3 милиона долара, за покупката на криптовалута. След като получил парите Рейхентал от своя страна изпраща над 2 милиона долара към банкови сметки в Гватемала, държани на името на един от псевдонимите на Ливайн. След това Ливайн продължил да лъже инвеститора в продължение на дни защо сделката не се е получила. Във втората измамна схема, от февруари – май 2019 г., Ливайн склонил жител на Флорида, участващ в посредничество при транзакции с биткойн, да накара инвеститори да изпратят на Рейхентал над 2 милиона долара за финансиране на покупката на биткойни. След като получил средствата от инвеститорите, Рейхентал  изпратил над 1,9 милиона долара по банкови сметки в Мексико, контролирани от Ливайн, след което парите били преведени по банкова сметка в Русия, държана на името на един от псевдонимите на Ливайн.

Във връзка с горните транзакции, Ливайн използвал, наред с други неща, различни фалшиви псевдоними, за да комуникира с лицата, изпращащи средства до Рейхентал и чуждестранни банкови сметки, държани на негови фалшиви имена.

На 31 октомври 2019 г., Върховният съд на щата Флорида удовлетворява иск на самия Рейхентал за доброволно дисциплинарно отнемане на лиценза му за адвокатура, след като срещу него са повдигнати приблизително 12 дисциплинарни обвинения.

53-годишният Ливайн от Корал Спрингс, Флорида, и Рейхентал, 76, от Хоумстед, Флорида, са обвинени в заговор за извършване на измами, което се наказва със затвор за максимален срок от 5 години, за банкови измами, които носят максимална присъда от 20 години затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече