Каракачанов ни забърка в чутовен скандал с евреите

0

Военното министерство е на път да сътвори международен скандал под благосклонния поглед на своя шеф Красимир Каракачанов, който напоследък е твърде много зает да търгува с имотите на армията, пише в новия си брой „Галерия“.

Няколко еврейски организации се възмутиха от факта, че военното ведомство е финансирало излъчило филм за Карекин Нъждех – крайно спорна фигура от миналото свързана с избиването на хиляди евреи. Филмът е излъчен по Военния телевизионен канал, който е на пряко подчинение на Министерството на отбраната. Лентата е попаднала в полезрението на чуждестранни дипломати у нас, които веднага са информирали различни еврейски организации, както и своите правителства. Засега официална реакция няма от Европа, но ако българската страна не предприеме мерки може да се стигне до такава смятат експерти по международните отношения.

Карекин Нъждех  е арменец, който в началото на миналия век бяга от родината си заради турския геноцид. Идва в България и се включва в Македоно-Одринското движение по време на Балканската война. След болшевишката революция се завръща в Армения и създава нелегално движение срещу новата власт. След нахлуване на немските войски в Съветския съюз застава на страната на агресорите. Различни източници твърдят,  че генерал Нъждех  е отговорен за смъртта на 17645 евреи, най-вече от района на Крим. Той ръководил така наречената Арменска легия, която воюва на страната на Вермахта най-вече в районите на Крим и Кавказ. Според федерацията на ционистите в България освен за смъртта на евреите Нъждех носи пряка вина за депортирането в концентрационни лагери и на 2005 руснаци от Крим и близо 1000 цигани от този регион.

 Веднага след излъчването на филма през лятото от федерацията са изпратили писмо до Каракачанов с копие до външния министър на Израел. Отговор обаче от видния ни Войвода не е последвал.

„Въпреки признателността към засвидетелстваната подкрепа, показана от страна на Нъждех там България, това не изкоренява безчинствата извършени от него по време на Втората световна война чрез сътрудничество от германците“,  пише в писмото.

Изненадващо обаче военното министерство отговаря на друго запитване, този път изпратено от сайта EURACTIV,  в което се твърди, че авторите на филма и продуцентите нямат сведения за нацисткото минало на Нъждех.

Това е повече от странно, защото в интернет изобилстват публикации именно за тази част от биографията му,  докато за миналото му в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканската война има съвсем малко материали.

С отговора си Министерство на отбраната практически си противоречи сериозно, като веднъж признава че не знае за миналото на Нъждех, а втори път, че той е спомогнал за изваждането на Армения от списъка с „непълноценните държави“.

За да се направи това, трябва да си бил много близък с фашистите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече