Валентин Златев изгонен от “Лукойл”! На гърба на руснаците с паралелен бизнес натрупал несметни богатства

0

Валентин Златев e изгонен от Лукойл след среща в Русия със собствениците на компанията, твърди „Галерия“, позовавайки се на два свои надеждни и независими източника –  един от нефтения гигант и друг от службите за сигурност.

Миналата седмица стана ясно, че Златев е напуснал контролният съвет на „Лукойл“. Той отиде там след понижение през април миналата година. Дотогава беше изпълнителен директор.

Освен „Лукойл“ Златев е бил принуден да напусне още и фондацията на руската компания, както и рафинерията в Бургас.

Публично Златев коментира, че сам е пожелал да се махне, но в  документите на „Лукойл“ няма негово заявление.

Отстраняването му е процес, който започна преди четири години. Не успя да изпълни много ангажименти. Имаше съмнения, че освен космическата заплата източва пари от руснаците през няколко схеми.

Още има неизчистени финансови отношения, казва пред „Галерия“ ръководен кадър от средните нива в компанията.

Руснаците подозирали отдавна че, Златев трупа богатства на гърба на компанията, ощетявайки я сериозно. Недоверието стигнало своя връх през 2018 година, когато прокуратурата започна разследване срещу строителната компания  “Джи Пи Груп“  заради скандалния ремонт на улица Граф Игнатиев в София.  Тя е свързана с Валентин Златев, защото е построила и новите бензиностанции на „Лукойл“, за които платили от компанията майка. Двама от акционерите в „Джи Пи Груп“  получих обвинения за пране на пари. Беше блокиран превод за милиони към сметка на физическо лице в чужбина. Така и не стана ясно кое е то, но подозренията са, че е именно Валентин Златев.

В същото време вече се разшумя, че Златев строи хотели, а формален собственик е баща ми. Необяснимото богатство на бизнесмена от Правец направило впечатление на братушките, както и това, че не дава всичко от себе си за просперитета на „Лукойл“ за сметка на собствения си бизнес.

Така се стигна до отстраняването му от поста на изпълнителен директор през 2019 година и назначаването му в контролния съвет, където няма възможност да оперират с пари. В резултат на това Златев декларира,  че е собственик на офшорките, които стоят зад нарастващата му империя от хотели в Обзор, Правец, Слънчев бряг и Свети Влас. А по това време усилено течеше строителството и на Перлата в короната- „Хаят“ в центъра на София.

Последният тест за Златев дали ще остане в „Лукойл“ било прокарването на промени в Закона за горивата, който да облекчи бизнеса на руснаците.

След челен сблъсък с няколко работодателски организации обаче той загуби битката. Вече било ясно, че губи сериозно влиянието си над политическите кръгове каквото се очаквало от него. През юни арестуваха приближения му зам.-министър на екологията Красимир Живков, а самият Златев беше разпитван в прокуратурата. Окончателното му отстраняване от „Лукойл“ се случило по документи три седмици преди „Хаят“ в София да отвори врати за клиенти, но без шумни рекламни кампании парти с рязане на лента. В също време от три месеца насам Валентин Златев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече