ГЕРБ с нов план: И правителство, и президент подават оставки

0

ГЕРБ с нов план: И правителство, и президент подават оставки

Среди в управляващата коалиция обмислят радикална идея за излизане от политическата криза, стана ясно през уикенда. Те ще предложат на премиера Бойко Борисов правителството да подаде оставка, но заедно с това ще поискат и оставката на президента Румен Радев, писа „Галерия“.

Така непримиримите врагове заедно ще се оттеглят от властта и ще оставят на хората сами да избират кой по-достоен да ги управлява. Предложението за избори 2 в 1 е лансирана от заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, като неговият мотив е, че Румен Радев се изявява повече като опозиционен лидер, а не като президент.

„Щом Радев иска да е в опозиция на управлението, нека да се оттегли от поста си, да си да се направи политически проекти и да участва с него на изборите. А за поста президент да се проведат извънредни избори, които да бъдат заедно с парламентарните например през февруари“, обяви Ципов.

 Според източници на „Галерия“ зад тази идея  застават и доста други високопоставени членове и депутати на ГЕРБ. Единият от тях е  вицепремиерът Томислав Дончев, който още от началото на протестите срещу правителството призова за диалог с хората на улицата, дори и това да включва оставка на кабинета. Опасенията на Дончев са, че сегашната ситуация носи огромни негативи за ГЕРБ и това може да си проличи на следващи избори за Народно събрание.

Красимир Ципов също е на мнение, че трябва да се води диалог с протестиращите, при това той трябва да започне едва ли не веднага.

Срещу тази теза обаче са настроени хората от най-близкия кръг на Бойко Борисов както и коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ за които този Парламент може да се окаже последно 20 политическата им кариера.

Мнозина смятат, че именно под натиска на патриотите Бойко Борисов отказва да хвърли оставка, въпреки силния уличен протест и кървави сблъсъци между полиция и хората от площадите.

Засега идеята за двете оставки и двата извънредни избора не е обсъждана във висшето ръководство на ГЕРБ. Дори това да стане,  вероятността предложението да бъде прието от Бойко Борисов е равна на нула, казват политически инженери.

Той е подложен на силен натиск да не подава оставка не само от коалиционните си партньори, но и от повечето членове на ГЕРБ. Те са на мнение, че трета оставка на премиера преди изтичане на мандата му би била огромна грешка с фатални последици.

Държавният глава Румен Радев също едва ли би се съгласил на такава сделка. За него би било политическо самоубийство да отиде на извънредни избори, когато това поиска ГЕРБ. Отделно в момента подкрепата за Радев сред политическите сили е твърде нестабилна, след като ДПС  публично го разкритикува и го подкани да си подаде оставката.

Припомняме, че предложението за оставка на всички дойде първо именно от хората на Ахмед Доган. В парламента ден след сблъсъците между протестиращи и полиция ДПС поиска оставката на кабинета, но заедно с това обвини президента Румен Радев, че разделя нацията и настоява неговото оттегляне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече