Иде ли краят? Проф. Минеков се оттегля като водач на протестите

0

Протестът се разцепи за втори път. Един от водачите на Отровното трио, което организира протестите срещу правителството, проф. Велислав Минеков се обиди на критика от страна на лидера на „Правосъдие за всеки” адвокат Велислав Величков и обяви, че се оттегля като водач на бунта.

Във фейсбук вчера Минеков написа: „След приятелска критика от ИПВ /Инициатива правосъдие за всички/ мисля, че ще е добре от утре те да поемат организацията на протеста. Със сигурност ще бъдат по-добри. Ние ще бъдем в публиката. Чудесен повод за почивка.”

В свой анализ за протестите, публикуван вчера, Велислав Величков констатира, че народният бунт навлезе в опасен етап на вътрешно разделение и дори маргинализация.

„Вече изчезна онова ЗАЕДнО от първите две – три седмици, всеки си прави събития и акции на различно място.

„Отровното Трио“ казват: всичко започна от нас и ще завърши с нас, „държейки микрофона и тъпана“, Бойците и Орловци искат да са равнопоставени участници в Протеста и да имат думата при сценария на развитието му; партиите сепарираха отделни негови части, като е все по-видимо делението между Демократична България, чийто лидер Христо Иванов подпали „искрата Росенец“ и по -левите около Мая Манолова, които коопрериат с три малки партии и са близко до Триото”, посочва адвокатът.

Всъщност отдавна се чуват недоволни гласове, че Отровното трио монополизира протеста, прави сценариите, дава микрофона само на определени лица, от които няма да се чуе критика към президента Румен Радев и отказва да се съобразява с другите гневни граждани.

Както е известно десните организации в лицето на „Демократична България“ и „Да, България“ отказаха да седнат на една маса с Отровното трио и с лявата Мая Манолова, за да бистрят бъдещата стратегия на протеста.

„Велислав Минеков, заставал съм зад триото във всеки един пост или коментар. Но мисля че е време за някаква промяна. Трима души не са достатъчни за промяната към която се стремим. Съвсем нормално е човек да се изчерпи при такова натоварване. Според мен е нужно да се състави своеобразен щаб, който да ръководи протеста. Щаб от граждански организации плюс активни граждани, които са приемливи за по-голяма част от протестиращите“, съветва Минеков негов фейсбук приятел.

„Щаб има. Вратите винаги са били отворени. Всички представители на ИПВ са били на трибуната и ще бъдат. Въпреки едно случайно есе, в което историята на протеста е преиначена. Тенденциозното пренасочване към политически колаборации е необяснимо, преднамерено и твърде тъжно. Ако ИПВ са съгласни с мнението на Велислав, би било добре да декларират същото“, контрира обаче проф. Минеков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече