Христо Иванов въртял далавери с египетски боб и скъп хляб в затворите!Ощетил с милиони държавния бюджет като министър на правосъдието

0

Лидерът на „Демократична България“ и един от водачите на протестите срещу правителството Христо Иванов е ощетил държавния бюджет с над 30 милиона лева по време на краткото си пребиваване във властта. Това разкриха пред „Уикенд“ чиновници от Министерството на правосъдието, което бе оглавявано от Иванов в периода 7 ноември 2014 – 18 декември 2015 г.

Според думите им, докато потомъкът на комунистическия род Бойкикиеви ръководел правосъдното министерство, се сключили серия от скандални договори за доставка на храни в 13-те български затвора, от които се облагодетелствали приближени до него бизнесмени. Лично подбрани от Христо Иванов фирми поели доставките на

колбаси, млечни продукти, варива,

хляб и хлебни изделия за затворите, като само за 2015 г. щетата от напомпаните цени надхвърля 15 милиона лева.
„Една от причините за яростните критики на Христо Иванов към подалия оставка правосъден министър Данаил Кирилов бе тази, че в Министерството на правосъдието се проверяваха всички договори за доставки на храни в затворите, сключени по времето на Иванов. След напускането на Данаил Кирилов ревизията бе преустановена“, споделя пред „Уикенд“ високопоставен служител от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ (ГДИН), подчинена на Минисгерство на правосъдието.
През декември 2014 г., само месец след назначе¬нието на Христо Иванов за министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов, той изненадващо прекратява всички доставки на храни в затворите. Министърът обяснява решението си със следния мотив: имало нарушения при провеждането на обществената поръчка. Някогашният адвокат, който има в досието си безпрецедентното наказание да не практикува професи¬ята за срок от 2 години, постановил с подписа си, че доставките на храни в затворите ще се осъщест¬вяват временно от фирми чрез пряко договаряне.
„Временното“ положение продължило почти 3 години и е преустановено едва през 2018 г. от вече бившия зам.-министър на правосъдието Николай Проданов. През това време чрез пряко договаряне са сключени

десетки договори на силно завишени цени

за доставки на всякакви храни и продукти за затворите. Голяма част от доставчиците вече не могат да бъдат открити и се оказва, че куп фирми, облагодетествали се от Христо Иванов, не са си платили ДДС-то, а впоследствие са прехвърлени на клошари.
„За тази афера се говори от много време в Министерството на правосъдието. Проверката, разпоредена от Данаил Кирилов, установи груби нарушения и огромно завишаване на цените. Имаше и фирми бушони, които са доставяли храни на затворите и които са собственост на клошари. Най-фрапантния случая беше в затвора в Ловеч, където доставната цена на колбасите и млечните продукти надвишаваше с 80% цените в магазините“, разкрива източникът ни от правосъдното министерство.
От министерстването на Христо Иванов се облагодотелствали и приятелите му Георги Христов и Митко Караджов, собственици на фирмата за хляб и хлебни изделия „Симид“. В периода 2015 – 2018 г. въпросната фирма

доставя хляб на двойно по-висока цена

в затворите. За да не лъсне далаверата още в началото, хлебните босове удрят затворите в грамажа на хляба, доставяйки самуни не от 1 килограм, а по 600 грама.
„Всеки ден за затворите се купуваха 20 000 хляба от фирмата „Симид“. Техният грамаж бе от 600 грама – специална поръчка за пандизите. Хлябът излизаше от фурните на цена от 60 стотинки, а всички затвори пла¬щаха за комата по 1,38 лева. Над 100-процентовото увеличение на хля¬ба ощетяваше всеки ден Министерството на пра¬восъдието с 13 600 лева. Сметките установиха, че само за доставки на хляб за тригодишния период са платени 14 892 000 лева – почти двойно повече отколкото е реалната цена на самуна”, разкрива източник на „Уикенд”.
От доставки на меса, колбаси и млечни продукти пък с десетки милиони левове облажили фирми, които днес не съществуват. Огромна далавера била завъртяна и с

покупката на леща и боб от Египет

за нуждите на затворите.
„Няколко фирми, избрани от Христо Иванов, бяха уличени, че са фактурирали, че хранят пандизчиите с български боб – второ качество, но всъщност са купували двойно по-евтиния египетски боб. Качеството му беше толкова лошо, че се вареше по 4 часа в затворническите столови, без изобщо да може да се свари“, разказва високопоставен чиновник от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“.
Според думите му, щетата за държавния бюджет от схемата „пряко договоряне“, разписана от Христо Иванов, надхвърля 30 милиона лева. Съмненията са, че част от усвоените от далаверата милиони са захранили черната партийна каса на „Демократична България“.
Любопитен детайл е, че вече бившия правосъден министър Данаил Кирилов не бързал да даде на прокурор Христо Иванов, а настоявал първо да се извърши вътрешно разследване и едва след това документацията да бъде предадена на държавното обвинение. Накрая самия Кирилов се отказал да следи проверката, тъй като бил на мнение, че Христо Иванов ще се измъкне, стоварвайки вината върху шефовете на затворите.
Иначе Христо Иванов доскоро бе клиент на прокурату¬рата заради

подозрения за фалшифицирането на документи –

полагането на различни подписи върху четири документа на Министерството на право¬съдието, за които имаше данни, че не са негови, а на негови приближени, които са опитали да имитират подписа на министъра. Ива¬нов обаче се измъкна сух от проверката, като обясни, че когато се подписвал, бил с навехната ръка.
Последният скандал с Христо Иванов избухна това лято, когато бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски намеси името на Младен Михалев – Маджо в таен сценарий. Последваха нелепи обяснения на бившия правосъден министър, че не се познавал с Младен Михалев и не знаел какво тайно има да му съобщава Ламбовски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече