Президентският съветник Илия Милушев давал информация на руски шпиони?

0

Шпионският скандал, за който прокуратурата разпространи данни в сряда, е свързан с президентския съветник Илия Милушев. Това обясниха пред „Уикенд” запознати. Спецпрокуратурата лаконично заяви, че има досъдебно производство срещу нови двама руски дипломати, уличени в шпионаж.

По данни на ДАНС от 2016 г. досега те събирали информация за българската армия. Интересували се от плановете за модернизацията й, а също и как се поддържа военната техника в техническата годност. „Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва” – пише още в съобщението на прокуратурата.

Руските шпиони, които са с дипломатически статут, били в контакт с българи, които имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. „В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги” – разучили още в ДАНС.


Както е известно, президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев беше арестуван през юли и освободен срещу 20 000 лева гаранция. След това му отнеха достъпа до класифицирана информация. Неговите ангажименти като президентски съветник са да изготвя справки, оценки за военната политика и за състоянието на бойната готовност на въоръжените сили. Все теми, от които руснаците се интересуват. Той самият пък винаги се е позиционирал като русофил по убеждения.


Илия Милушев беше зрелищно арестуван, заедно със секретаря по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов.

За Узунов после се разбра, че бил в топла връзка с индустриалците Бобокови, на които правел различни услуги, като назначаване на посланици, вадене на справки от „Военна информация” и други подобни.


Президентският човек Илия Милушев се сдоби с две обвинения – – за сговор и за подбудителство със служителка от Държавна агенция „Разузнаване”. Както стана известно, той участвал активно в дискусиите за придобиването на нов тип боен самолет за българската армия. Тогава настоявал да се вложат пари в ремонта на старите съветски МиГ-29, а да не се купуват американски самолети. Преди това пък заедно с президента Радев лобирал България да се сдобие с „Грипен”. Иначе Милушев се е обучавал ив САЩ, но винаги е подозиран, че играе с Москва. Още при ареста му стана ясно, че разследването срещу него ще бъде засекретено.
Покрай разследването срещу Илия Милешув изгоря и Иван
Комитски, бившият шеф на архивите на МВР и ДАНС. В неговия дом бяха намерени 5 кашона класифицирана информация с гриф „Строго секретно” и „Строго секретно с особена важност”, сред тях и оперативен план от 2012 г. по разследване срещу Златко Баретата.

Руснаците едва ли са имали интерес към Баретата, но разработката срещу него само показва колко мащабно е действал Комитски. Както подчертават отлично запознати негови бивши колеги, Комитски от години е пръв приятел с Христо Христов, съветника на военния министър Каракачанов. Христов е бивш служител на Държавна сигурност, както и самият Иван Комитски. Още от тогава двамата били много близки. Комитски стана шеф на архивите през 2013 г. и тогава мнозина си припомниха, че докато работил в МВР през 1990 г., е взел активно участие в унищожаването на досиетата на доносниците на ДС.


От прокуратурата обявиха, че с шпионския скандал вече е запознато външно министерство. Очаква се разобличените руски шпиони да напуснат България. Те ще бъдат поредната порция разобличени братушки, които ровят и изнасят български тайни. Преди време от прокуратурата посочиха отново руски дипломати, които имали нездрав интерес около изборите и енергетиката в България. По-рано в шпионаж беше уличен и един от първите секретари в руското консулство. Той шпионирал от септември 2018 г., като правел и тайни срещи с българи, сред които и високопоставен служител с достъп до класифицирана информация, разясниха от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече