Как и защо тандемът „Радев-Нинова” се разпадна

0

Президентът Румен Радев уклончиво коментира слуха, че стремително се е насочил към спечелване на втори мандат в края на 2021 г., но вече предизвика трус вляво с очевадното си еманципиране от БСП. Кой ще издигне Радев за втори път обаче, е въпросът, който тревожи социалистите, току-що преминали през изнурителната вътрешнопартийна цедка и безпрецедентен пряк избор на лидер, писа Уикенд.

И докато войната по оста Корнелия Нинова – Румен Радев вече се е разгоряла с пълна сила, държавният глава продължава да набира все по-висока скорост като самостоятелна единица. За да се окаже, че през ноември следващата година няма да има нужда дори от собствена партия, а народният вот му е в кърпа вързан. Битката за гласовете напълно изключва участието на левицата в този й омърлушен вид, твърдят от обкръжението на президента.
Не, няма да създава партия, която да му гарантира спечелване на президентски избори, а ще прави тинк-танк с участието на широк спектър политици, интелектуалци и представители на националната сигурност, чрез които ще излъчва и предизборните си послания”, разкриха плана за „Уикенд” военни – близки на държавния глава.


Неслучайно за пръв път се вижда и че президентът изпълнява активно ролята си на главнокомандващ, допълват те и дават за сравнение крайно незаинтересования предшественик на Радев – Росен Плевнелиев, който по никакъв начин не можеше да разчита на силово, камо ли на армейското лоби за своите политики, тъй като се появяваше сред тях само на националните празници и водосвети на бойните знамена.
А разривът между Радев и БСП далеч не тръгвал от скандала с преждевременно напусналия го началник на кабинета Калоян Методиев, за когото се твърди, че е бил троянският кон на „Позитано” 20 на „Дондуков” 2, а още от създаването на Стратегическия съвет, с който държавният глава демонстрира, че може да излъчва послания за реформи на политическия модел, без да му е нужна БСП за целта, разкриват още запознати с мръсните интриги между двете страни на фронта.
Междувременно от сряда започна да се оформя и ясно анти-Радево лоби в самата Столетница, което макар да не е оглавено от лидерката Нинова, е съставено изцяло от нейните хора. В кулоарите на парламента лица като Георги Свиленски, който е първият съпруг на първата дама – Десислава Радева, и най-близките до Нинова депутати Александър Симов, Филип Попов и Вяра Емилова, коментираха без никакви угризения като „огромна грешка” високомерието към левицата, демонстрирано от Радев в последната седмица.

Скандалът Правец-Боровец

Една снимка как държавният глава се е снимал с широка усмивка и рамо до рамо с пловдивския бизнесмен и мастит дарител на БСП Георги Гергов в самото навечерие на прекия избор на лидер на червените май ще се окаже истинската причина за шута, който президентът би на началника на кабинета си Калоян Методиев. По наша информация именно бившият седесар е снабдил избрани медии с въпросния компрометиращ фотос от Правец, от където тръгнаха и спекулациите за тайни договорки между „Дондуков” 2 в София и „Цар Обединител” 37 в Пловдив. Оказва се, че присъствието на Методиев на тържеството на част от БСП в Боровец след победата й във вота, е било само поредното доказателство за Радев, че подопечният му върти двойна агентура спрямо него. От месеци се говори, че кръгът на „зелените чорапи” в президентската институция много зорко е следил движенията на Методиев и е докладвал на Радев за всяка стъпка встрани.


Неслучайно, макар под формата на фалшива учтивост, президентът отправи доста красноречиво послание към бившия началник на кабинета си: „Давам му свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах”, като под другаде визира БСП. Както „Уикенд” разкри в предния си брой, Методиев се очертава като новата ключова фигура в БСП и е 100% сигурно, че той ще е сред водачите на листи на предстоящите избори.
Прави впечатление и че текучеството при Радев засяга всички цивилни, но не и военните. Нещо повече, в последните дни се прокрадна и тезата, че въздушният ас Димитър Стоянов, който е неотлъчен главен секретар на „Дондуков” 2, всъщност изпълнявал ролята на живо СРС (специално разузнавателно средство) в полза на президента и той издал нелоялните практики на Методиев, както и че лично посъветвал президента да се отърве от троянския си кон. По абсолютно същата схема Стоянов действал и спрямо предишния шеф на кабинета на Радев – Иво Христов, който пък, изненадващо за мнозина, през 2019 г. кацна в челната тройка на листата на Нинова за евродепутати и замина за Брюксел, без изобщо да поглежда назад към президентството.

Самочувствието на военния ас

Освен че се радва на широка подкрепа от всички военни поделения, за разлика от Корнелия Нинова, която не се появи нито веднъж на тримесечния вече граждански протест срещу властта, още в самия зародиш на бунта Радев спечели убедително народната любов, отбелязват опозиционерите на лявата шефка. Нещо повече, президентът без отстъпление подкрепяше и отстрани, и фронтално протеста, докато собствената й кампания принуди Нинова да се зарови във вътрешнопартийните дела преди избора и конгреса, което я отдалечи от периферията на БСП.
Социолозите дават огромен кредит на доверие от избирателите към президента с изключително висок персонален рейтинг – вън от всякаква асоциация с левицата. А из коридорите на „Позитано” 20 апаратчиците още миналия месец станали свидетели на крайно изнервеното поведение на Нинова по отношение на действията на Радев. Според тях тепърва ще се оформи подводно течение на социалисти срещу президента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече