Захариева: Знаем къде са проблемите ни. Докладът е обективен

0

 „Тревожи ме не самата резолюция, очевидно е, че част от аргументите на инициаторите са политически. Нали опонентите ни не си представят, че след изборите, които предстоят, западните медии ще започнат да пишат само позитивни коментари за България? Трудно се изгражда репутация, лесно е да я разрушиш. Ще отнеме години, тя да се възстанови”, това заяви в  NOVA вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Ние знаем къде са проблемите ни. Неслучайно оценката на правителството е, че докладът е обективен. В него се посочват недостатъците и това, което трябва да свърши държавата”, посочи Захариева. И допълни: „Тогава, когато обаче мотивирано от български депутати основно се опитва да се представи държавата само черна краска, каквато е резолюцията, последиците ще са за българските граждани”, категорична бе Захариева.

Вицепремиерът коментира и критиките на САЩ срещу изграждането на „Балкански поток“, както и срещу реализацията на проекта „Белене”. „САЩ не за първи път изразяват позиция срещу проекти в Европа, които са свързани с доставка на руски газ. Това, което е важно за България е, че този проект се извършва по европейските правила. Това е проект, който ще донесе диверсификация на пътя на доставката. Българското правителство работи и е постигнало резултати в тази сфера на диверсификацията и на източника”, заяви Екатерина Захариева.

 Според нея колкото повече възможности имаме, толкова по-евтин ще бъде газът. „Това е стремежът на българското правителство – да даде възможност да се избира източникът, от който ще купуваме, както и да имаме максимални гаранции, че няма да бъдем заобиколени като държава”, каза още тя. „Знам за мнението на САЩ, но в крайна сметка ние сме суверенна държава, член на ЕС и спазваме техните правила”, категорична бе Захариева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече