Димитър Дъбов: Има дълбок конфликт между Нинова и Радев

0

Авторитетният социалист и доскорошен член на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов разкри пред ПИК двойната игра на Корнелия Нинова за спечелване на т. нар. пряк лидерски избор, както и за овладяване на конгреса и ръководните органи на партията чрез „маскиран певец“. И в роля ли е бил Кирил Добрев. Дъбов коментира абсурда председателят на ПЕС Сергей Станишев да е извън оперативното ръководство, както и дали с „предатели“ отвътре е възможно да се спечелят избори и да се управлява държавата, още повече при явната демаркационна линия между „Позитано“ 20 и Румен Радев от „Дондуков“ 2.
 
– Г-н Дъбов, Корнелия Нинова, която още с първото поемане на председателския пост на „Позитано“ 20 елиминира всичките си политически съюзници, заговори от трибуната на 50-ия конгрес за „широк фронт“ и за спечелване на изборите, възможно ли е това?


– На конгреса се случи това, което се очакваше. Неочаквано щеше да бъде, ако Нинова беше не само призовала, но и предприела конкретни действия към единение в партията. Към обединяването около лявата идея и мисълта за спечелване на изборите. Само че там при нея имаше друга мисъл – за спечелване на други избори. За един предсказуем и послушен Национален съвет. И цялата българска общественост, и делегатите на конгреса обаче видяха каква вяла и неактивна е обстановката. Почти безразличие беше обзело всички.

Ние сме разгонили всичко, което е вляво от нас, всичко, което ни беше коалиционни партньори. В партията също разгонихме всичко, което мисли различно от председателката и малкото кръгче около нея. Свидетели сме на тотално затваряне и капсулиране.

– Как стана възможно всичко това, каква беше технологията, имаше ли двойна игра и подставени лица от кампанията на Нинова?

– Да, имаше „маскиран певец“, който се беше приобщил към редовете на автентичната опозиция, на правоверните социалисти. Той помогна на Нинова да се стигне до тези крайни резултати в избора на Национален съвет.

– Кого имате предвид, може ли да бъде назовано конкретно име?

– Оставям отговора на този уместен въпрос на интелектуалността и интелигентността на читателите. Нека сами да си отговорят. Имаше сигнали. Първи пловдивският лидер, който не беше на конгреса, Георги Гергов, огласи, че има двойна игра през този „маскиран певец“. Този артист успя да направи така, че да бъде отклонено вниманието от други личности, около негови калинки. Така нямаше гласуване за ключови фигури в партията, които някои наричат опозиция. Това не са случайни неща. Оттук нататък могат да се правят много изводи.

– За един доскорошен заместник на Нинова ли говорим?

– Не искам да давам каквато и да е насочваща информация. Но това беше троянски кон, чиято мисия очевидно беше блъф от последните няколко месеца. Всички обаче ще си носят последствията, включително и градският лидер на София Калоян Паргов, който беше много двусмислен и под влияние на този „маскиран певец“ в крайна сметка Калоян остана сам срещу всичките акули и много скоро те ще сдъвчат и сготвят и него.

– Кирил Добрев обаче декларира, че няма да влиза в ръководството на партията, защо?

– Той, дори и да иска да влезе, председателят на партията е този, който предлага. Т. е. не зависи от него персонално.

– Толкова голям артист ли е Добрев, това част от ролята му ли е?

– Всичко лъсна на конгреса. БСП винаги е имала проблеми през годините с провокаторите в своите редици.

– Що за абсурд е да претендираш да си лява и европейска партия, а да елиминираш от ръководството си председателя на ПЕС Сергей Станишев, а и ред други авторитети?

– Да, това звучи откровено абсурдно. Както и да се разглежда, въпросът с неизбирането на Сергей Станишев не може да бъде междуличностен. Той е институционален. Става дума за неизбиране на председателя на партията на левите в Европа. Не става дума за неизбирането на Сергей Станишев, а за неизбиране на председателя на ПЕС. Искам да припомня, че преди четири години, когато избрахме Нинова за председател на партията, имаше специално извънредно гласуване от всички делегати на конгреса. Тогава председателят на ПЕС беше избран от всички делегати с явно гласуване. Това стана, преди да е започнал какъвто и да е избор. Нищо не се е променило през тези четири години. Станишев продължава да бъде председател на ПЕС, обаче ръководството на партията и т. нар. председателка според мен показаха една разграничителна линия от Партията на европейските социалисти. Колкото и странно да звучи.

Тогава, преди четири години, около Нинова отново бяха тези, които подкрепяха Миков. Това е най-парадоксалното. Става дума за една група професионални очевидно предатели. Тогава те много усърдно лъскаха чепика на Миков, а сега правят същото със златните пантофки на Нинова.

– Тъй наречиният пряк избор и мандатността по устав, с които парадира Нинова, не легитимират ли точно послушковците в Националния съвет, не е ли това мимикрия на авторитарност, на политическо невежество и непродуктивност, както го определя Жаблянов?

– Мисля, че това е и целта. Последните години показаха, че на председателя на партията му трябват хора, малко разбиращи и винаги готови да вдигнат ръката и да подкрепят каквито и да е, в това число и абсурдни идеи. Затова Михаил Миков основателно постави въпроса, че до голяма степен БСП вече губи своя ляв характер и е много трудно да се каже какво ще се случи занапред. Там има двама-трима души, които са в Националния съвет и които владеят лявата фразеология, но само на това равнище. А що се отнася до конкретните действия, ще имаме възможност да ги видим.

– Наистина ли БСП продължава да е лява и социалистическа партия?

– Много ми е трудно да кажа това. В устава на БСП пише, че е лява и социалистическа, но смятам, че действията на ръководството съвсем не съответстват на това, което е записано. Сега на мода са съветниците и клакьорите. Тези, които пишат документите, са хора, които реално не членуват в Българската социалистическа партия. Някои от тях са депутати, други са скрити на други места. Те са автори на част от тези „гениални“ идеи, които се лансират в общественото пространство.

– Всичко това не доведе ли до вдигане на разделителна линия между „Позитано“ 20 и Румен Радев от „Дондуков 2?

– Както и да се опитват да замазват конфликта, факт е, че във взаимоотношенията става дума за дълбоки различия. Те най-добре знаят от какво са продиктувани и на какво се дължат. За мен вече е ясен и крайният резултат от президентските избори след една година. Както и да коментираме нещата, президентът не може да бъде избран само със силите на една партия. Самият Радев казва, че няма да прави партия, а пък такава партия не е невъзможна. Помним как се развиха нещата със създаването на АБВ при президента Георги Първанов. Ту напред, ту назад. Ту има нещо общо, ту няма нищо общо. И след като напусна президентството, тръгна да прави партия. Така че трудно ми е да кажа какъв е истинският характер на взаимоотношенията и степента на доверие. Ясно е обаче, че и по тази ос възникна напрежение.

– Следващите четири години в мандата на Нинова дали ще бъдат достатъчно време за принципните, здрави и идейни сили в БСП да се консолидират, за да се появи на обществения терен социалистическа партия, която да е действително алтернатива за управлението на държавата?

– Отговорът на този въпрос се съдържа в това, което ще се случи още следващата година. Тогава има два вида избори – парламентарни и президентски. Така че партията със своя 130-годишен рефлекс за оцеляване много бързо ще се произнесе, щом се видят какви са резултатите. А и къде се намира БСП в общественото пространство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече