Напрежение в ДПС: Трима в битка за наследството на Сокола

0

От известно време най-силните фигури в ДПС готвят стратегии за овладяване на лидерския пост в движението. Всички разбира се, са безкрайно лоялни към Ахмед Доган, но си дават сметка, че той най-вероятно в скоро време ще се оттегли от ръководната роля в партията. Кръжат и слухове, че почетният председател на ДПС се бори със здравословни проблеми и съзнателно иска да се оттегли от активна дейност, пише „Галерия“.

 Появата на Сокола пред протестиращите на плажа „Росенец“ също потвърждава слуховете, че може да има здравословни проблеми. Въпреки спокойствието, което демонстрираше, визията му изненада – Доган е видимо остарял и леко прегърбен.

С догадките и предположенията за формата на Доган се поставя началото на яростна битка за наследството в ДПС.

Главната цел е да бъде овладян председателският пост, а кандидатите за него не са малко. Сегашният шеф Мустафа Карадайъ има най-големи шансове да запази мястото си. Той е начело на движението от 2016 година и се ползва с цялата подкрепа на Ахмед Доган.

Сериозни амбиции да измести Карадайъ от председателското място обаче има и друг авторитет в ДПС Хамид Хамид. Роденият в шуменското село Сини вир дипломиран юрист е сред най-уважаваните членове на ДПС. Заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Името  му не е било забърквано в никакви скандали, в публичните изяви е овладян и уравновесен.

Третият кандидат за поста е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, който за денонощие успя да привлече стотици симпатизанти и да организира защитата на Сокола при екшъна на Христо Иванов пред морските сараи. Доган бил склонен да му даде благословията си не само заради самоотвержените му действия, а така щял да остави начело на движението млад и енергичен човек.

Карадайъ вече е посочил мандата си, тъй като конференцията за избор на ново ръководство, насрочена за 26-ти април бе отложена заради коронавируса. Последното решение е тя да бъде организирана след парламентарните избори.

Според политически анализатори това е стратегически ход. Доган искал да види резултатите от вота, след което да вземе окончателно решение на кого ще остави ДПС.  Ако партията се  представи убедително, то мястото на Карадайъ ще бъде бетонирано. В противен случай битката ще бъде между Хамид Хамид и Илхан Кючук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече