Брюксел ни натиска за Македония, но правителството няма направи компромис с историята

0

Над София се упражнява натиск от Брюксел по темата със Северна Македония и евентуалното членство на страната в Европейския съюз. Това каза пред Nova вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България обаче има своето достойнство и е суверенна държава. По дипломатическа линия ни се оказва натиск“, каза военният министър.

От Скопие продължава пропагандата по повод историята на двете страни и произхода на местния език. Редица български дипломати, начело с Красимир Каракачанов и президента Румен Радев, продължават да поддържат тезата, че с историята компромиси някак да се правят.

Редица историци също са в подкрепа на държавната позиция и дори често се припомня, че до неотдавна Македония проповядваше политика на постоянно присвояване на чужда история. Изходът от един подобен спор с Атина доведе до смяната на официалното наименование на страната към Република Северна Македония.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече