Децата остават в училище до последна възможност

0

„Целта ни е да има максимално присъствено обучение, но има прагови стойности – трябва да има над 20% ученици, които са с COVID-19 или грипоподобни симптоми, за да се затвори цялото училище. Но все пак имаме надеждата, че ситуацията няма да се влоши толкова“, заяви в интервю за бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обаче съобщи, че процентът на заразените ученици е 6-7 пъти по-нисък от този на броя на населението.

На този етап не се изисква носенето на маски в учебния процес, но ако има един заразен, се карантинира цялата паралелка. Като цяло мерките остават същите, различното ще бъде на двора, където учениците ще трябва да бъдат с маски, тъй като там различните паралелки се смесват доста.

В Търговище бе преминат прагът на тревожност заради смъртния случай на учител. Като цяло ситуацията е тревожна в Търговище. На национално ниво имаме около 550 молби от родители, които са пожелали децата им да минат на електронна форма на обучение. Разбира се, всички сме притеснени, обаче до един етап това притеснение е полезно, защото така се спазват мерките от всеки един от нас, каза още министър Вълчев.

Той обяви, че друга цел на образователното ведомство е до края на годината да има компютър във всяка учебна стая, като за момента образователната система разполага с близо 80 000 настолни компютъра.

Есенната ваканция се удължава с един ден, но не обмисляме удължаване на междусрочната ваканция или на коледната, посочи той.

По отношение на ниското заплащане във вузовете Красимир Вълчев поясни, че в университетите има пари, но голяма част от тях поддържат губещи специалности и по този начин парите се разпиляват в други пера и така не отиват при преподавателите.

По-важни са минималните заплати, за да се привлекат младите преподаватели в университета. Целта е догодина основната заплата на асистентите във висшите учебни заведения да стане 1300, или чисто това е около 1000 лева, отбеляза в заключение образователният министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече