Проф. Иван Илчев: Македонците не са ни братя, учат децата, че българите са татаро-монголи

0

Това, което постигнем в Македоно-българската комисия, няма да има никакво значение, докато не влезе в учебните, а до този момент сигнал за това няма, коментира пред Би Ти Ви проф. Иван Илчев, член на комисия.

Европейската комисия няма да посредничи в споровете между Северна Македония и България, за историята и езика. Това се казва в доклада на Брюксел за напредъка на югозападната ни съседка, по пътя към членство в Евросъюза.

„Децата в Северна Македония продължават да са учени по учебник, в който се казва, че прабългарите са народ от татаро-монголски тюркски произход. Нещо, което противоречие на самото себе си и са се занимавали с грабителство“, каза още Илчев.

Против тази формулировка протестирахме, македонската страна каза – да трябва да се смени, но още не се е е сменило, в учебниците си остана, трябва да влезе в масовото, а не да остава в тесния кръг на историци, смята още Илчев.

Според него трябва да се откажем от мисълта, че са наши братя, съседна държава със собствени интереси е Северна Македония, добави историкът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече