Навлизаме в сериозна фаза на епидемията, има проблем с медиците на първа линия

0

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19, предупреди на днешния редовен брифинг на кризисния щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че медиците на първа линия вече са изморени, а много от тях са заразени, под карантина или в болници. Здравната система се нуждае от помощ и тя ще се търси сред специалистите от извънболничната помощ и студентите по медицина, обяви министър Ангелов.

От началото на епидемията са регистрирани 1727 медици с коронавирус. Само през последното денонощие има нови 45 позитивни лекари, сестри, фелдшери и санитари. Медиците на първа линия са най-сериозният проблем на системата в момента, категоричен е министър Ангелов:

„Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимации“.

Резерви ще се търсят сред специалистите в извънболничната помощ и студентите по медицина, посочи здравният министър.

„Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща с лекарите в извънболничната медицинска помощ; на тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги, и, съответно, да получат възнаграждение“.

Министърът заяви, че ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, на която да бъде обсъдена възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж

Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София – 425 случая, Пловдив – 208, Благоевград- 197, Бургаска – 97  и Шумен – 82, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов 

Наблюдаваме възходящ, но устойчив ръст на епидемията у нас, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и посочи, че България е на 21-во място по заболеваемост и на 9-то по смъртност в Европа. 6 области на страната вече са в червената зона с висок риск от заразяване.  Доц. Ангел Кунчев подчерта, че „кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболваемостта, което е логично, тъй като няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение„. 

Относно задължителното носене на маски той каза:

Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка, няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това – няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска“.

Да се приема витамин D, продължавайки спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, посъветва по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Приемът е необходим заради липсата на слънцегреене, посочи той и подчерта да не се превишава препоръчаната доза. Кантарджиев уточни, че витаминът се приема 10 дни, след което приемът се преустановява за 20 дни. Дозата на ден е 4 капки за възрастен и около 1-2 капки за деца в зависимост от възрастта и теглото.PCR диагностиката е най-точният метод, по който се ориентираме за Covid-19 и към момента 185 лаборатории докладват всеки ден своите положителни случаи, допълни Кантарджиев.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече