От ВМА са уведомили Румен Радев още в неделя, че е бил контактен с COVID-19

0

След диагностицирането на 18 октомври, неделя, на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров с COVID-19 всички длъжностни лица, които са били в пряк физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС, включително президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и други висши офицери са били незабавно уведомени от ВМА на 18 октомври, неделя, съгласно националните и ведомствени процедури. Това съобщиха от Пресцентъра на Министерството на отбраната.

Заради ковид позитивния генерал Петров осещението на президента Румен Радев в Естония приключи предсрочно и със скандал. Независимо дали държавният глава е действал безотговорно, или е бил набеден, срамът остава – на сметката на България и българската дипломация, коментира „Дойче веле“.

За причините се лансират различни версии. Според първата, представена от здравния министър Костадин Ангелов, шефът на ВВС генерал Димитър Петров, с когото Радев се е видял в петък, дал положителна проба за Ковид-19 в неделя. Президентът бил уведомен от началника на отбраната за състоянието на Петров, но въпреки това решил да замине за Естония в понеделник. Според втората версия, застъпена от самия Радев, той е жертва на „активно мероприятие“, оркестрирано от негови „доброжелатели“ в България. Радев подчерта, че в понеделник му е бил направен PCR тест, който е отрицателен.

Почти сигурно е, че след пристигането на Радев в Естония за форума „Три морета“, „загрижени“ лица от България са решили да предупредят домакините, че преди да замине, президентът е контактувал със заразен с коронавирус. След като естонците научават, Радев и българската делегация са изолирани в хотела им, а срещата му с президентката на Естония Калюлайд е отменена.

След пристигането си от Талин Радев си направи още един тест и той също бе негативен. А войната между „Дондуков“ 1 и 2, която през последните месеци не е спирала, сега се разгоря с нова сила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече