Екатерина Захариева: Македония не е готова за ЕС

0

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Решение дали да се даде зелена светлина за началото на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Скопие и Тирана се очаква да бъде взето на 10-и ноември на Съвета „Общи въпроси“.

България настоява Република Северна Македония да изпълнява договора за добросъседство, подписан през 2017 година, и няма нови претенции към Скопие, обясни вицепремиерът Екатерина Захариева и уточни, че двете държави продължават преговорите, включително и днес, в опит да решат конфликтните въпроси помежду си:

„В ежедневни преговори сме. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали този процес. Първо, решението за започване на преговори е взето март месец. Сега, на заседанието на 10-ти на Съвета за общи въпроси трябва да се одобри преговорната рамка, като това не е някаква окончателна дата. Тя е индикативна. Преговорната рамка – към момента България не е в състояние да я одобри в този вид, в който се представя. Имаме време, но то е крайно малко. Ние водим преговори от около седмица-седмица и половина“.

„Както България признава реалността, така и Скопие трябва да признае миналото“, подчерта Захариева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече