Правителството с нова помощ за затворените нощни заведения и центрове

0

Нова помощ за затворените нощни заведения и учебни центрове се обмислят от социалното министерство. Тя ще се превежда директно на работниците.

Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, които или са спрени в момента, или предстои да бъдат, ако се наложи такова нещо, да измислим нова програма за тях, която да не изисква самоучастие на работодателите, обясни социалната министърка Деница Сачева. Заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души и това са и хората, за които ще се търси решение. Още няма данни колко са осигурените в занимални и учебни центрове. Подобен механизъм би могъл да заработи до 2-3 седмици.

От 1 януари до 30 юни ще се отвори прозорец за всички пенсионери, които са пропуснали срока за връщането на вторите си пенсии в НОИ, каза още Сачева преди да влезе на изслушване в ресорната парламентарна комисия.  В момента пет години преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избори, защото говорим за индивидуално решения съобразно периодите, в които се е осигурявал и осигурителния принос“, каза Сачева.

Коефициентът на редукция също ще се промени и той вече ще е под 10%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече