ГОРЕЩ СЛУХ: Корнелия прецаква Радев за президент

0

Напрежението между лидерът на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, което вече е явно и двамата дори не го крият, може да доведе до неочакван обрат – самата Нинова да се кандидатира за държавен глава на следващите избори за президент през есента на 2021 г. Този сензационен слух броди в последните дни в политическите среди, а информацията за готвения червен маньовър бе потвърдена от няколко източника пред „Уикенд”.

Самата Нинова доста вирнала носа след триумфа си на вътрешните избори за лидер на БСП преди месец и вече била убедена, че може да се яви и като кандидат за държавен глава и дори да спечели битката. В интервю преди дни тя намекна, че е разочарована от опитите на Радев да се разграничи от левицата. „Нека не забравяме, че БСП го покани да влезе в политиката и партията го подкрепи за държавен глава. Без нашата подкрепа той днес нямаше да е президент”, отсече Корнелия.


Тя е бясна, след като Румен Радев уволни началника на кабинета си Калоян Методиев за това, че е присъствал на тържество на червената лидерка в Боровец.

Според слуховете, Нинова не криела симпатиите си към Методиев и той със сигурност ще води някои от листите с депутати на парламентарните избори през март догодина. Именно на Калоян Методиев било ексцентричното предложение самата Корнелия да се кандидатира за президент идната есен, още повече, че е все по-малко вероятно БСП да състави правителство през пролетта, което да бъде оглавено от амбициозната партийна лидерка.
„Твърдe e рaнo дa ce кaжe, имa eднa гoдинa дo избoритe, щe oбcъждaмe кaндидaтури, нoминaции, кaктo cи e рeдът, ниe имaмe прoцeдури и уcтaв и cмe диcциплинирaнa пaртия – имaмe cрoкoвe, издигaт ce нoминaции и oт вcички избирaмe eднa“, отговори преди дни Корнелия Нинова на въпрос ще подкрепи ли БСП кандидатурата на Румен Радев за втори мандат като държавен глава.


Според източник на „Уикенд” обаче, вече било ясно, че Радев няма да получи подкрепата на левицата. Нинова смятала да посочи като един от мотивите инициативата на президента „Три морета”, която е проатлантическа, както и заигравката му с десните партии. И тъй като на БСП й трябвало силна кандидатура за президент, самата тя смятала да се самономинира.


По-конспиративно настроените дори намират връзка между заявката на Корнелия да играе за президент с твърдението на Елена Йончева, че тя всъщност има договорка с Бойко Борисов. Още повече, че все по-упорито се говори, че Борисов също ще се кандидатира за държавен глава. При това положение, левите гласове ще бъдат разцепени и поделени между Румен Радев и Корнелия Нинова, което доста би улеснило Борисов да стане държавен глава дори на първи тур.
Вътрешната опозиция в БСП обаче се е консолидирала напълно около фигурата на президента Радев и се кани безапелационно да му осигури подкрепа за номинацията за втория му мандат догодина, съобщи преди дни популярния сайт Lupa.bg. Из коридорите на червената централа се говори, че Кирил Добрев бил заявил сред най-близките си другари, че е в състояние да осигури над 200 партийни номинации за Радев. Така дори Нинова да откаже официално да номинира държавния глава за нови 5 години като главнокомандващ, той отново щял да се озове на първото място и да изпъкне като фаворит сред социалистите.


Слухът пък, че Радев щял да прави своя партия, много широко се разпространявал из страната. „Самата Нинова го пуска като претекст да не бърза да го подкрепи, в случай, че той реши да прави алтернатива на БСП“, коментират запознатите с детайлите от раздора висши апаратчици. Нещо повече, Нинова признала наскоро, че се страхувала в случай, че не успеел да се пребори за втори мандат на „Дондуков“ 2, Радев да тръгнел да се цели в нейния пост. Въпреки че такъв сценарий звучал доста екзотично, червената лидерка получила неприятна справка, че Румен Радев имал достатъчно партиен стаж в БКП, който можел автоматично да се прехвърли като необходимия по устав за кандидат за лидер на БСП, предвид факта, че социалистите са правоприемници на комунистите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече