Отцепникът от БСП Красимир Янков прави нова проруска партия (Пари за проекта дават двама варненски бизнесмени)

0

Депутатът Красимир Янков, който наскоро се раздели с БСП, ще прави свой политически проект, научи „Уикенд” от негови близки. Те обясняват, че той получил подкрепа от двама бизнесмени, които иначе са част от мощна варненска икономическа структура. Тя обаче не застава зад проекта, а само двама от нейните шефове, уточняват източниците ни. „Янков се е разбрал с тях още преди да обяви, че къса с БСП, затова беше толкова наежен” – допълват източниците ни. Според тях той щял да гради лявата си формация с поглед, обърнат към Москва и Евразия.

„Както сега се разделя с БСП, по същия начин – продължават източниците ни – Красимир Янков обърна гръб и на своя създател – Петър Димитров, който беше министър на икономиката и енергетиката, и навремето го доведе от Варна в София. Веднага обаче, щом Димитров слезе от сцената и Янков го забрави.”
Да уточним, че Петър Димитров навремето беше важна клечка в БСП и точно тогава Янков му носел папките, заради което и досега се води негово протеже. Двамата били в същата конфигурация

като Бойко Борисов и Цветанов.

„Цветанов е бил винаги в сянката на Борисов и на него дължи цялата си кариера, по същия начин и Янков стана депутат, благодарение на Петър Димитров, който го извади от анонимността и го прати в парламента – обясняват източниците ни. – Изкара два мандата от Варна, но понеже имаше вероятност оттам да не го изберат и го прехвърлиха в Добрич. Той обаче не си направи труда поне веднъж да отиде в този район, да отвори приемна, да се срещне с хората, поне с нещо да засвидетелства внимание към избирателите си. Не е чудно, че на последните вътрешнопартийните избори в БСП за него точно в Добрич, от където е депутат, дадоха най-малко гласове.”
Красимир Янков се отцепи от групата на БСП в Народното събрание, след като не беше избран за лидер на Столетницата. Получи само 1117 гласа и дори излетя от ръководството по време на 50 конгрес на партията. След тези събития Янков заяви, БСП е партия на кариеристите, верни на Корнелия Нинова. Той не искал да е част от разделението, което тя налага и обяви себе си и колегите си, които също напуснаха, за

„прогресивни социалисти”.

Веднага след това по думите на източниците ни, започнал сондажи за новия си проект. Една от първите стъпки към това е шумно разгласеното напускане на БСП от членове в столичния район „Триадица”. Предводител на тази акция е Александър Вачев, който беше застъпник на Красимир Янков по време на прекия избор за председател на БСП. На последните месни избори пък самият Вачев е неуспял кандидат-кмет на БСП за „Триадица”. Иначе в партията в района се водел някакъв заместник на организационния секретар.
„Чухме, че кохортата на Красимир Янков ще се обединява на предстоящите избори с „републиканците” на Цветанов и това ни хвърли в потрес – разказват хора от района. – Как ще се обединят, след като Цветанов преди години е уволнил от МВР Александър Вачев. Тогава той е бил ченге от икономическата полиция в столично РПУ, но го засекли в някакви отклонения и се сбогувал със службата.”
Социалистите, които напуснали партията в „Триадица” били част от първична организация на БСП с шеф Александър Вачев. Любопитно е, че те самите влезли в партията едва в края на миналата година. Вачев довел фамилията си, роднини, семейни приятели и познати и им раздал партийни книжки, за да се демонстрира масовост. Близката му Събина Делкова пък, която е

пенсионирана ватманка

издигнал за шефка на друга първична партийна ядка в „Триадица”. Самата Събина при това противно на всякаква логика не е от „Триадица”, а си живеела от години във „Враждебна”, обясняват източниците ни. На свой ред тя веднага зачислила в своята организация ватмани, нейни колеги от депото, повечето от които също като нея вече пенсионери. Те набързо станали социалисти, за да се увеличи броя на делегатите на районната конференция преди изборите за шеф на БСП, разясняват източниците ни. „Също като по време на избори, когато роми от единия край на България ударно се регистрират адресно в другия край на страната, за да спечели определен кандидат за кмет или депутат” – допълват те. Сега тези дами и господа, наскоро влезли в БСП, си хвърлят партийните книжки. „Никога не сме ги виждали Събина Делкова да прави партийно събрание – продължават запознати, – но доведените от нея 17 души са обявили, че напускат.”
Техните заявления при това били написани с точно два почерка и се състояли от няколко редчета – да се счита, че еди кой си от еди коя си дата вече не е член на БСП. Само документът на Събина Делкова бил оригинален, а останалите са преснимани копия. От партийната структура на Александър Вачев пък напуснали 12 души, така общо от БСП си тръгват 29 души, пресмятат източниците ни. Те допълват, че няма протоколи, няма събрания на които да са посочили мотивите си, както се и изисква по устава на партията.
Това че някой си е хвърлил партийната книжка, според източниците ни, едва ли ще е удар по БСП. „Все пак ние сме Столетница, не сме създадени преди две петилетки, че да се разклатим” – уточняват те. Разбира се, някой реагирали по-емоционално. „За такова нещо

преди години са разстрелвали” –

възкликнала патетично Любка Костова. Доскоро тя е несменяемият шеф на БСП в район „Триадица”. „Вярно е, че не живеем в годините на Сталин и Гулаг, нито пък ще правим процес като този срещу Трайчо Костов, затова не виждаме проблем, че няколко души си тръгват – коментират в района. – Любка Костова вместо да съска сега за разстрели, докато беше шефка, да беше обединила хората.”
Мнозина обаче подозират, че точно сили, близки до въпросната Любка Костова сега тайно нахъсват Александър Вачев да буни партийните членове в района. Според тях целта е така да се покаже колко по-добре е било, когато Любка Костова е била водач на социалистите в един от най-големите и престижни столични квартали. Интригите в „Триадица” явно няма скоро да спрат…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече