Екатерина Захариева: Няма да кажем „да“ на Скопие, всички други твърдения са спекулации

0

България подкрепя страните от Западните Балкани и пътя им към Европейския съюз, но подкрепата към Северна Македония никога не е била без условия, заяви в предаването „Тази сутрин“ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява“, обясни министърът на външните работи.

„С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония“, уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. „Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината“, посочи Захариева за позицията на България.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор.

„За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем „да““, обясни Захариева.

„Ние, въпреки спекулациите, нямаме никакви претенции по отношение на това как се определят техните граждани и техния език, но не може те да имат претенции към нашия. В договора е заложено, че ние имаме обща история“, каза още Захариева.

Според нея непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни. 

„Не е само историята, а и езикът на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящето“, добави тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече