Кирил Ананиев с първи коментар за Бюджет 2021

0

Бюджет 2021 г. е продължение на балансираната фискална политика, предвижда се временно отклоняване от средносрочната бюджетна цел. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев при представянето на Закона за държавния бюджет за 2021 г. пред Комисията по бюджет и финанси, Комисията по социална политика и Комисията по здравеопазване.

„Бюджетът за 2021 г. беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави, включително и България се бореха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическа активност и заетост. Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност, продължение на следваните от правителството политики и приоритети, адекватен е със своите мерки на предизвикателствата на разразилата се пандемия и по нищо не се различава като концепция на бюджетните решения на останалите държави-членки на ЕС“, отбеляза Кирил Ананиев.

Той отчете, че предприетите мерки в условията на извънредно положение и в периода на извънредна епидемична обстановка предполагат увеличаване на публичните разходи на фона на по-ниски приходи, съответстващо на временно фискално разхлабване.

„При ситуацията на извънредната епидемична обстановка в страната, породено извън контрола на правителството, се предвижда временно отклоняване от средносрочната бюджетна цел и одобряване на фискални стимули чрез финансиране на инвестиционни разходи, които чрез търсения мултиплициращ ефект да смекчат негативите от кризата с пандемията върху растежа и съответно да подпомогнат пазара на труда при тежката ситуация, в която се намира“, каза още министърът.

Той заяви, че прогнозният номинален размер на БВП за 2020 г. ще бъде на ниво близко до това от 2019 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече