СЕНЗАЦИЯ: Следите на „Златните паспорти” за чужденци водят до жената на Румен Радев

0

България, заедно с Кипър и Малта, беше попарена от Брюксел и заплашена със съд заради продажбата на така наречените „златни паспорти”. От 2013 г. законът дава право на чужденци да си платят и да станат български граждани. Не само те, но и семействата им. Чудесна възможност, но от нея се възползват и ловки мошеници, мафиоти с много пари, а това определено тревожи Европа, чиито врати автоматично се отварят пред „новоизлюпените” българи, писа Уикенд.

До идването на служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., назначен от президента Румен Радев, „златни паспорти” са купили едва 5-6 души. Президентът Плевнелиев, при всичките му кусури, почти не издава тескерета на заможни чужденци. Според доклад на Европейската комисия най-много документи срещу инвестиции са издадени през 2018 г., когато Радев вече уверено навлиза като държавен глава, а днес вече достигат 150. Твърди се още, че през тази година до септември са взели гражданство 21 мераклии, а десетки други чакат за подписа на вицепрезидента Илияна Йотова. Очевидно, в администрацията на Румен Радев са особено мотивирани да раздават паспорти на чужденци. Дали това не се е превърнало в печеливш бизнес?!


Точно по време на служебното правителство се сменя и съставът на дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство. Тогава тя е оглавена от Людмила Василева, която пък – какво случайна съвпадение, се оказва

съседка на Десислава Радева в онези времена,

когато тя носи фамилията Свиленска и е съпруга на депутата от БСП Георги Свиленски. От тези години двете са запазили близкото си приятелство, казват запознати. Общували непрекъснато и сега. Дали си говорят за рокли и обувки, или пък обсъждат темата за паспортите на чужденци – кой да ти каже?!


Наскоро от Брюксел заявиха, че започват съдебна процедура срещу Кипър и Малта заради издадените „златни визи”. България е третата страна от Европа, в която се продава гражданство, но сега от ЕК ни дават срок от един месец, за да се реши бъдещето на тази търговия. Чак след това от Европа ще се произнесат дали срещу България ще започне наказателна процедура.
Два са начините, които законът допуска при продажбата на български паспорт. Мераклията трябва да инвестира 2 млн. лева, като с тях обаче може да купи държавни ценни книжа и с това си решава въпроса. Вторият вариант е да се вложат в банка 2 млн. лева за 5 години. При този алъш-вериш има

някои неприятни тънкости,

заради които сега Европа плаши със съд. Ценните книжа се купуват основно от две големи банки. Повечето от кандидатите обаче веднага щом придобият ценни книжа, ги залагат срещу кредит в наши банки. Така на практика те бързо си възстановяват „вложението”, а за България остават само лихвите, които обаче са нищожни. И накрая, когато получат паспорта, „новите българи” веднага продават ценните книжа и излизат на печалба. Министерството на правосъдието с години си затваря очите и не прави проверки на тези схеми. Законът предвижда, че ако 2 години не се поддържа инвестицията, гражданството трябва да се отнеме. Няма обаче такива случаи. Йордан Цонев от ДПС не случайно тези дни предложи гражданство да се придобива само при дълготрайни инвестиции и работни места, като отпадне краткотрайното придобиване на държавни ценни книжа.


Освен финансова връзка с България, от новоизлюпените българи не се изисква нищо друго, например, няма условие да живеят в страната. Те трябва да пристигнат тук само веднъж, за да се явят на интервю при получаване на разрешително за престой. След това могат да се подвизават където си искат по света.
За съжаление, оказва се, че няма и големи инвестиции, направени от чужденци, които вече са купили българско гражданство.
Откакто върви тази търговия от нея са се възползвали основно
хора от Пакистан, Египет, Ливан и дори Нигерия.
Най-известната дама, взела „златен паспорт”, е

рускинята Елена Улютина,

съпруга на бившия вицепрезидент на „Внешторгбанк” на Русия, известна като „банката на Путин”. Руснаците имат реноме на инвеститори основно в курортни имоти, а както е известно, те са добри перални за мръсни пари.
Според експерти големите инвеститори в България са бизнесмени от Европа, Канада, САЩ, Великобритания, които обаче нямат нужда от наши документи. Няма данни някой от получилите „златен паспорт” пакистанец или нигериец да е реализирал в страната голям икономически проект.


Сотир Цацаров още миналата година би тревога, че българската икономика не се е възползвала от „златни паспорти”. От правосъдното министерство също се чуха гласове, че продажбата на паспорти трябва да спре, но тя продължава и сега.
Ясно е, че схемата „гражданство срещу пари” не е българско изобретение, а се прилага в много страни. Богатите хора от цял сват търсят сигурност и за капиталите си, и за семействата си. Различни са и цените. Малта предлага гражданство срещу 1,4 милиона долара. Кипър, след като беше заплашен от ЕК с наказателна процедура, тези дни би отбой и затегна режимът на издаване на „златни паспорти”. От 2013 г. досега на острова по тази схема са влезли 8 млрд. евро инвестиции, а гражданство са получили 4000 души. Любопитно е, че в Кипър през 2013 г. „златният паспорт” е струвал 5 млн. евро. През 2016 г. вече са искани само 2,5 млн. евро, а по-късно – едва 2 млн. евро.


Първото писмо на ЕК до България с предупреждение, че създаваме заплахи за европейската сигурност със „златните паспорти” пристига в София през януари 2019 г. То обаче не спира по никакъв начин устрема да се върти далаверата с наши документи, а се работи на пълна пара, за да се приберат парите на колкото се може повече „нови българи”. Тези дни парламентът трябва да реши окончателно съдбата на „златните паспорти” в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече