Томислав Дончев: Правителството успява да управлява коронакризата, а Радев иска да блокира държавата

0

„Правителството успява да управлява коронакризата, доколкото тя може да бъде управлявана. Има редица доказателства за това. Колкото до капацитета на другите политически сили да управляват каквото и да било, това перманентно е под въпрос“. Това коментира пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Дали системният натиск, включително и институционалният, от президентството не е бил да се стигне до тотален блокаж на държавата? Невъзможност да се предприемат мерки, понеже държавата няма бюджет и естествено да се обвинят управлявалите преди това за ситуацията.“ Такива опасения изрази в национален ефир вицепремиерът Томислав Дончев.

„Изключително внимателно следим и какво правят другите държави, Има големи разлики с мерките, които бяха взимани напролет като тотален локдаун. Сега държавите предприемат избирателни мерки или локализирани, като се опитват да минат с минимум икономически щети през това препятствие. Опитваме се да правим същото – образно казано да се движим по ръба на бръснача. Дали има допълнителни други мерки, които могат да бъдат взети – да. Ескалиращи мерки, повишаване на контрола. Но считаме, че поне към днешен ден няма нужда те да бъдат предприемани, но при необходимост ще бъдат предприети“, допълни той.

„Локдаун у нас би имало при увеличаване на броя на заразените и на смъртността“,

каза още Дончев.

Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно, допълни вицепремиерът.

„Държавата успя да голяма степен да реорганизира болничната система. Вече не се поставя въпроса за апарати и защитни средства. Сега сме много по-подготвени в сравнение с преди няколко месеца“, уверен е вицепремиерът.

Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път – да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството, обясни вицепремиерът.  По думите му затова обаче е нужно икономиката да се развива в три основни направления – декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация.

Относно т.нар. зелена сделка за намаляване на вредните емисии, Томислав Дончев обясни, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят централите с въглища в България.Въпросът тук е икономически – докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през последните 5 години, може и повече.Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията, категоричен е вицепремиерът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече