Жената на Румен Радев проси пари за „умряла“ фондация

0

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава, е открила дарителска сметка, в която набира пари за своята фондация „Живата вода на България“. Тя е публикувана на интернет сайта на фондацията в специализираната секция „Дарете“, която не съществуваше непосредствено след основаването ѝ.

От данните се вижда, че сметката е открита в Банка ДСК, а апелът към дарители гласи: „Ако вярвате в нашата кауза и искате да ни подкрепите, можете да направите дарение към следната банкова сметка“. Справка с документацията от регистрацията на фондацията на първата дама показва, че начините, по които сдружението финансира съществуването си, са: чрез дарения и спонсорство, от приходи от участия в различни проекти и целеви програми за финансиране, от приходи от други дейности, свързани с осъществяване целите на сдружението, от приходи от допълнителната стопанска дейност, предвидена в закона и устава, и от приходи от други източници, позволени от закона.

В последната почти една година обаче „Живата вода на България“ е в абсолютен застой и не развива никаква дейност. Последното мероприятие, подкрепено от фондацията на Деси Радева, е от декември миналата година, когато се състоя благотворителен коледен концерт в подкрепа на проекта „Музиката вместо улицата“ в зала „България“, а проявата бе организирана от „Живата вода на България“ съвместно със Софийската филхармония. Другата инициатива на Радева, която обаче тази пролет не се състоя, е състезанието по правопис „Пазим езика си“, което тя две поредни години провеждаше. Прави впечатление, че е твърде беден списъкът с мероприятия на фондацията за трите години, в които тя съществува.
Самата Десислава Радева се води управител на сдружението си, а мандатът ѝ ще продължи до 22 август 2022 г. В някои от социалните си мрежи тя дори е отбелязала „Живата вода на България“ като свое официално работно място, но дали получава заплата от там, не е известно. Първата дама има и свой офис освен кабинета си в президентската институция на „Дондуков“ 2. Той се намира в жилищен комплекс в столицата, в близост до „Манастирски ливади“. Живеещи в съседните сгради обаче разкриват, че не са засичали Десислава там.

За сравнение фондацията на бившата първа дама и съпруга на експрезидента Петър Стоянов – Антонина Стоянова, продължава да съществува и да развива активна дейност вече 22 години, като ежегодно раздава награди, провежда конкурси и инициативи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече