„Атака“ отказаха съюз с отцепниците от БСП (На дезертиралите от столетницата не им стигат двама депутати за нова парламентарна група)

0

 Депутатите, които се отцепиха от БСП в народното събрание, са все по-близо за създаване на група в рамките на този парламент, научи „Галерия“ от двама от тях.

Засега напусналите столетницата са осем, но има и двама от коалиционните им партньори, които също вече не са в групата. Това са комунистът Александър Паунов, който бе уличен в близки контакти с бизнесмена беглец Васил Божков и земеделецът Спас Панчев. Ако двамата пристанат на осемте – групата е готова. По правилник трябват минимум 10 депутати. Досега 17 от 240-те народни представители от 44-то Народно събрание са се обявили за независими. Така техният брой надвишава парламентарната група на „Воля „, която е с 12 депутати. Независими са 10 от БСП, шестима от „Атака“, които бяха изключени от групата на „Обединени патриоти“ и един от ДПС, когото изгониха още първия ден, защото беше влязъл с преференции и отказа да освободи мястото за този, когото посочиха от сараите.

 Миналата седмица с поправка в правилника на независимите депутати бе дадено правото да правят декларации и да представят становището си по актуални за страната теми от парламентарната трибуна. Такава възможност до момента не съществуваше.

Предложението бе на отцепниците и несполучили на вътрешнопартийния вот за лидер на БСП Красимир Янков и Валери Жаблянов и подкрепено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но посрещнато на нож от БСП. Счита се, че това е рамо за бъдещата парламентарна група, която крепи кворума в залата и настоява за приемането на бюджет 2021, за разлика от бившите си съпартийци които бойкотират заседанията

 Появиха се информации, според които отлъчените от БСП преговорят с депутатите от „Атака“ за по-сигурно попълване на бъдещата нова група.

Пред „Галерия“ атакистът Павел Шопов яростно отрече този слух и заяви че е абсурд да бъде заедно с хора като Александър Паунов и Валери Жаблянов. В 36-ото Народно събрание имаше парламентарна група „Независими“, която прерасна дори съюз. Това беше сбирщина от разноцветни депутати, които се бяха обединили не на някаква идейна основа, а за да ползват правата на парламентарна група. Сега съюзът между 17-те независими не е възможен, но за отлъчените от БСП е много вероятно, убедени са бивши червени депутати, които се нарекоха „прогресивни социалисти“ и ще представят свой политически проект до Нова година. Със създаването и на група той ще бъде парламентарно представен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече