Москва обвинява Радев, че прави завой към САЩ в опита си да спечели втори мандат

1

 Русия подозира президента на България Румен Радев, че прави завой към САЩ в опита си да спечели втори мандат като държавен глава. Това се твърди в анализ на сайта на федералната новинарска агенция ФАН – втората държавна информационна агенция на Русия след ТАСС и пряко финансирана от държавния бюджет, пише в новия си брой „Галерия“.

Повод за този извод е посещението на нашия президент в Талин и прекъсването му, след като домакините разбраха за неговите контакти със заразен от коронавирус.

В Москва са склонни да вярват, че Радев не случайно е пренебрегнал протокола за безопасност както и настояването на българското правителство за отлагане на председателството на „Три морета“. Причината е, че следващата среща трябва да се състои в София през октомври 2001 година – един месец преди президентските избори в България. Радев се надява, че на тази среща ще присъстват не само президентите, но и видни американски представители. Много удобен повод да си вдигне рейтинга преди вота.

А в Москва определят Три морета“ като откровено антируски проект и това още повече води до недоумение за присъствието на българския президент и неговата активност.

„Основната цел на инициативата е да накара държавите в нея да купуват американски втечнен газ и да построят необходимата за това инфраструктура. Нищо, че този газ струва  по-скъпо от руския“, пише още в анализа.

„Три морета е пореден опит на Америка да вкара Русия във финансово икономическа война защото Москва е принудена да строи газопроводи, докато САЩ принуждават своите съюзници да изграждат терминали за втечнен газ за своя сметка. Това вече направиха Литва, Полша и Гърция. Дали България няма да е следващата държава? Отделно съюзниците от НАТО трябва да строят пътищата от въпросните терминали до американските военни бази на всяка една държава“.

Подозренията срещу Радев в Москва се базират и на неговата подкрепа за протестите в България. Когато те стартираха, руските медии гледаха на тях като на антиевропейски и адмирираха поведението на президента,  който се опита да ги оглави. След това обаче се оказа, че и опозицията както и управляващите, са твърде проевропейски и проамерикански ориентирани.

„Радев открито подкрепя протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов, въпреки че и двамата изглежда, подкрепят Вашингтон, или така нареченото евроатлантическо бъдеще на България. Западните медии не обърнаха голямо внимание на протестите в София, защото все пак става въпрос за страна, членка на Европейския съюз, а не за Беларус например. Въпреки това Радев подкрепя усилено противниците на Борисов и се стреми да спечели благоволението на запада“,  завършва анализът на ФАН.

1 Коментар
  1. […] предишните назначения преди месеци правителството и Радев оставиха поста в Париж неразпределен именно заради […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече