Доц. Мангъров: Премиерът е по-адекватен от професори и лекари, което ме обнадеждава, че ще се правим с инфекцията бързо

0

От всички събрани на днешната среща лекари най-трезв бе премиерът. Той разсъждава много по-трезво от професори и медици, които имат крайно неадекватни изказвания. И това, което той каза, ме обнадежди – че ще се справим по-бързо с тази пандемия,  заяви пред Би Ти Ви доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всиччки пациенти с коронавирусна инфекция. Той направи своя коментар след днешното онлайн заседание на Министерски съвет.

В дискусията по темата за справянето с коронавируса, освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, участваха също  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и началникът на COVID отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

„Това, което аз поддържам, беше изказано от премиера – че страни, които се затвориха много и по-плътно – Белгия, Гърция, Великобритания, Франция, в момента имат много по-лоши медицински резултати от нас – повече заразени, повече починали. И не на последно място – пак което каза премиерът, че ние сме сред най-слабо икономически засегнатите страни“, отбеляза Мангъров.

Той поясни: „Това е една въздушно-капкова инфекция, която не може да бъде спряна по този начин. Ние можем да се затворим плътно, да се заключим за месец, два, три и в момента, в който излезем ще се заразим“.

Мангъров обясни, че в двете отделения на клиниката има около 80 пациенти. Според него действително имат нужда да са там, са не повече от 30-ина души. Останалите били в болница заради  страх“. „Ако имаше някой, който да ги подкрепя, да им хвърля по едно око, да им казва –  още няколко дни ще си болен, те биха си останали вкъщи.

Защото това, което отличава ковида от останалите вирусни инфекции, е, че тези типични за сезонните  вируси са с активност от 4 до 10 дни. При ковида острата фаза е между 13 и 15 дни, т.е. в пъти по-дълго, отколкото е острата фаза на обичайните вирусни инфекции“, заяви той.

„Единственият смисъл да влезе човек в болница е, когато има дихателна недостатъчност – да му се  подава кислород. Това е селекцията, която трябва да се прави. За момента няма дефинитивно лечение на ковида. Когато човек влезе в болница, не може да очаква, че като му дадат нещо, ще му мине. Плазми, ремдесивир, хидроксихлорохин – истината е, че няма нещо, което да се дава и на човек да му мине. Трябва да мине „технологично време“, болният да се рехидратира, да се наблюдава, с една дума – да остане жив. Хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва  да им се дава веднага антибиотик – този прословут азитромицин“, отбеляза Мангъров.

Той обясни как трябва да се процедира с позитивен с коронавирус човек: „Първото, което трябва да му се каже, е да се успокои. – да знае, че през следващите две седмици най-малко той ще е болен. Ще му мине след 14-15-16 ден. Много е важно това, за да  да няма нереални очаквания. Психическата нагласа какво очакват хората, е много важна. И не на последно място – той да остане вкъщи, да е в състояние на максимален покой. Освен това  този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Друго – да взима нещо, което да спре кръвосъсирването.

Най-простото е таблетка аспирин или антистенокардин. Може да приема парацетамол, ибупрофен, за да се наспи. Защото сънят също е важна част от лечението. Високата температура е защита и физиологична реакция, с която организмът се бори с инфекците.

Човек, образно казано, „сварява“ вируса. И когато тази температура се сваля, не се помага на лечението“.

Прегледана: 2063

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече