Доц. Мангъров: Премиерът е по-адекватен от професори и лекари, което ме обнадеждава, че ще се правим с инфекцията бързо

0

От всички събрани на днешната среща лекари най-трезв бе премиерът. Той разсъждава много по-трезво от професори и медици, които имат крайно неадекватни изказвания. И това, което той каза, ме обнадежди – че ще се справим по-бързо с тази пандемия,  заяви пред Би Ти Ви доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всиччки пациенти с коронавирусна инфекция. Той направи своя коментар след днешното онлайн заседание на Министерски съвет.

В дискусията по темата за справянето с коронавируса, освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, участваха също  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и началникът на COVID отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

„Това, което аз поддържам, беше изказано от премиера – че страни, които се затвориха много и по-плътно – Белгия, Гърция, Великобритания, Франция, в момента имат много по-лоши медицински резултати от нас – повече заразени, повече починали. И не на последно място – пак което каза премиерът, че ние сме сред най-слабо икономически засегнатите страни“, отбеляза Мангъров.

Той поясни: „Това е една въздушно-капкова инфекция, която не може да бъде спряна по този начин. Ние можем да се затворим плътно, да се заключим за месец, два, три и в момента, в който излезем ще се заразим“.

Мангъров обясни, че в двете отделения на клиниката има около 80 пациенти. Според него действително имат нужда да са там, са не повече от 30-ина души. Останалите били в болница заради  страх“. „Ако имаше някой, който да ги подкрепя, да им хвърля по едно око, да им казва –  още няколко дни ще си болен, те биха си останали вкъщи.

Защото това, което отличава ковида от останалите вирусни инфекции, е, че тези типични за сезонните  вируси са с активност от 4 до 10 дни. При ковида острата фаза е между 13 и 15 дни, т.е. в пъти по-дълго, отколкото е острата фаза на обичайните вирусни инфекции“, заяви той.

„Единственият смисъл да влезе човек в болница е, когато има дихателна недостатъчност – да му се  подава кислород. Това е селекцията, която трябва да се прави. За момента няма дефинитивно лечение на ковида. Когато човек влезе в болница, не може да очаква, че като му дадат нещо, ще му мине. Плазми, ремдесивир, хидроксихлорохин – истината е, че няма нещо, което да се дава и на човек да му мине. Трябва да мине „технологично време“, болният да се рехидратира, да се наблюдава, с една дума – да остане жив. Хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва  да им се дава веднага антибиотик – този прословут азитромицин“, отбеляза Мангъров.

Той обясни как трябва да се процедира с позитивен с коронавирус човек: „Първото, което трябва да му се каже, е да се успокои. – да знае, че през следващите две седмици най-малко той ще е болен. Ще му мине след 14-15-16 ден. Много е важно това, за да  да няма нереални очаквания. Психическата нагласа какво очакват хората, е много важна. И не на последно място – той да остане вкъщи, да е в състояние на максимален покой. Освен това  този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Друго – да взима нещо, което да спре кръвосъсирването.

Най-простото е таблетка аспирин или антистенокардин. Може да приема парацетамол, ибупрофен, за да се наспи. Защото сънят също е важна част от лечението. Високата температура е защита и физиологична реакция, с която организмът се бори с инфекците.

Човек, образно казано, „сварява“ вируса. И когато тази температура се сваля, не се помага на лечението“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече