Лъчезар Борисов: МВФ обяви, че българската икономика е на много високо ниво

0

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че българската икономика е на много високо ниво и че мерките, които се предприемат от правителството, са изключително адекватни. Нашата икономика върви напред. МВФ ни насърчава да бъдем още по-активни в политиката, която осъществяваме, заяви в интервю за БНТ икономическият министър Лъчезар Борисов.

МВФ отчете, че ние се справяме и че имаме много силни буфери, имаме имунитет срещу тази криза. Българската икономика беше подготвена за тази криза, добави той.

Всяка една мярка изисква своите време и подготовка. В момента България е изключително активна и това се вижда. Само в последните месеци инвестирахме над 1 млрд. лева в българската икономика. Над 450 млн. лева са инвестирани в бизнеса, около 210 млн. лева през Българската банка за развитие – в хората и още над 200 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“.  В момента нашите мерки работят, посочи икономическият министър.

Според него пандемията засяга не само икономиката на България, а и икономиките на целия глобален свят. В този контекст България се справя много добре. През второто тримесечие на тази година имахме 8,5% спад на  брутния вътрешен продукт, но в сравнение с Европейския сме с 5-6 пункта по-добре.

В една такава глобална криза бизнесът и хората винаги очакват повече и повече. Ние отговаряме на очакванията. Както се грижим за здравето на хората, така трябва да се грижим и за здравето на икономиката. В следващите няколко седмици ще инвестираме още 330 млн. лева в българската икономика, така че българският бизнес да получи най-доброто, каза още Лъчезар Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече