Защо Румен Радев стана рекламно лице на „Хелп карма“? (От скандалната фондация се облизвали за 5 млн. лв. от „Българската Коледа“)

0

Скандалната фондация „Хелп карма“ е била в напреднали преговори с екипа на президента Румен Радев за организирането на 18-тото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, писа „Уикенд“. Според източници на изданието, от администрацията на държавния глава са планирали да набират средства чрез платформата за дарения на афериста Константин Кръстев, поблазнени от добрите резултати на „Хелп карма“. За тригодишното си съществуване от фондацията са събрали над 21 милиона лева от дарения.

„Кампанията „Българската коледа“, която е под патронажа на Румен Радев, трябва да стартира на 1 декември, като тази година за първи път беше планирано средства да се набират и чрез платформата за дарения „Хелп карма“. Собственикът на фондацията Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева имаха няколко срещи в Президентството по този повод. Според уверенията, които са давали на Румен Радев и хората му, чрез тяхната платформа щели да бъдат събрани минимум 5 милиона лева от дарения“, разкрива пред „Уикенд“ запознат със схемата на пишман благотворителите.
Според думите му, Константин Кръстев се ползвал с благоразположението на първата дама Десислава Радева. „Амбициозната съпруга на президента много държеше тазгодишното издание на „Българската Коледа“ да регистрира рекордни постъпления, за да повдигне имиджа на държавния глава. Заради това за измамниците от „Хелп карма“ бе предвидена основна роля в провеждането на инициативата „Българската коледа“. Те не само трябваше да организират набирането на средства, но и да разпращат писма с молба за финансова помощ към различни държавни институции, министерства и търговски дружества“, разкрива източникът ни.


Заради трайния конфликт между президента и премиера Бойко Борисов много министерства и търговски дружества с държавно участие предпочитат да не даряват средства за „Българската коледа“, или ако го правят, превеждат минимални суми. Една от целите на Румен Радев е била да вдигне многократно даренията от държавни институции и фирми чрез молба за помощ не само от Президенството, а и от „Хелп карма“.

По всяка вероятност нито Румен Радев, нито някой от сътрудниците му е бил наясно с далаверите, които са се въртяли от шефовете на „Хелп карма“. Факт е обаче, че държавния глава публично е легитимирал скандалната фондация още тази пролет. На 20 март 2020 г. президентът и съпругата му Десислава Радева приеха в сградата на „Дондуков“ №2 Ралица Енева и Константин Кръстев от „Хелп карма“ заедно с деца с увреждания, носещи брандирани фланелки с логото на крадливата фондация. Тогава срещата бе по повод събирането на средства за борба срещу коронавируса.
След избухването на аферата с отклонени милиони левове от дарения в „Хелп карма“ враговете на Румен Радев побързаха да обвинят държавния глава, че е допринесъл за популярността и добрата репутация на измамниците от платформата за събиране на дарения. „Все пак президентът разполага с огромен екип от съветници и сътрудници, които би следвало да са проверили в детайли дейността и практиките на „Хелп карма“. Сега излиза, че Румен Радев също е отговорен за популяризирането на тези бездушни измамници. Как изобщо е допуснато те да се появят триумфално в Президентството и то с рекламни фланелки на частната си фирма за набиране на средства? Президентът позволи да се превъне в рекламно лице на измамниците“, коментират критиците на Радев.


Някои привиждат и задкулисна политическа връзка между Румен Радев и „Хелп карма“.

Макар собственикът на „Хелп карма“ Константин Кръстев да бе посочен от Николай Бареков като спонсор на „Демократична България“, а пък професионалните протестъри да му лепнаха етикета „гербаджия“, всъщност Кръстев има май-много общи неща с „Движение 21“ на Татяна Дончева. Съпругата на боса на „Хелп карма“ Ивелина е дъщеря на футболната легенда Пламен Марков, който е сред маститите функционери в партията на Дончева. На последните парламентарни избори през 2017 г. Пламен Марков бе водач на листата на „Движение 21“ в Хасково, но не успя да стане депутат.


Любопитна подробност е, че през последната година Татяна Дончева преобърна изведнъж мнението си за Румен Радев и от остър негов критик се превърна в яростен защитник на държавния глава. Според някои, най-вероятно именно Дончева ще стане адвокат на измамниците, след като прокуратурата им повдигне обвинения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече