Петя Аврамова: Внушенията за увеличаване на цената на водата са абсолютна неистина!

0

В проекта на Закона за водоснабдяване и канализация се запазва социалната поносимост на цената на водата, както е и към момента – минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй като и данните за доходите, които се получават от НСИ, са различни“.  

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя категорично опроверга внушенията, че е възможно поскъпване на водата след приемането на Закона заради въвеждането на нов компонент във формирането на цената на водата.  

„Искам да подчертая, че тези внушения, които се правят и които слушат българските граждани за увеличаване на цената на водата поради това, че вътре в цената са преразпределени компонентите и има един нов компонент, е абсолютна неистина! Това не влияе на цената!“, категорична беше министър Аврамова.   Тя обясни, че в закона има предложения за вътрешно преразпределение на компонентите, като до момента те са били доставка на вода, отвеждане на вода и пречистване на вода. Потребителите заплащат тази част от услугата, която ползват.   Аврамова припомни, че консолидирането на ВиК в една обособена територия – един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г., приета през 2014-та година.  

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги от операторите в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия от мащаба и по-висока ефективност при социално поносими цени.   С проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията се регламентират създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. С него се предлага нов концептуален подход в някои от политиките за развитие на отрасъла.  

Процедурата по обществено обсъждане на изготвения законопроект стартира в началото на май 2020 г., когато беше публикуван консултационен документ, а обсъжданията по законопроекта започнаха през месец октомври.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече