Президентът нагло гази Закона за дипломатическата служба

0

Десет посланици са договорили след месеци блокаж на дипломатическите назначения президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева.  Част от тях са добре познати имена от кариерата– Ангел Чолаков, Радко Влайков и Константин Димитров. Те ще бъдат командировани от една държава в друга, което е нарушение на Закона за дипломатическата служба, обясни пред Lupa.bg бившият зам.-министър на външните работи и първи посланик на България в Саудитска Арабия Радион Попов.

„По закон Ангел Чолаков, който досега бе посланик в Париж, не може веднага да бъде командирован в Анкара. Същото важи и за Радко Влайков и Константин Димитров. Трябва да останат 2 години в България преди да поемат мисиите си съответно в Босна и Херцеговина и Нидерландия. Не за първи път този закон се нарушава. През 2006 г. Ивайло Калфин обеща да сложи край на това, но веднага след това изпрати Александър Олшевски в Либия“, припомни Попов.

„Законът за дипломатическите служби го наруши и бившият външен министър Николай Младенов през 2010 г. Тогава се постави над президента и не ми позволи да стана посланик на Саудитска Арабия, а имах агреман за това. От протокола на Външно министерство на Саудитска Арабия са ме чакали през нощта на летището и чрез дипломатически ноти са ме издирвали“, разказа Радион Попов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече