ДПС избира нов водач онлайн! Кой се изправя в битката срещу Карадайъ?

0

След като преди 10 дни мнозинството в парламента пришпори ДПС бързо да си избере ново ръководство, защото настоящото е просрочило мандата си с повече от година и половина, партията набързо организира дълго отлаганата конференция. Движението за права и свободи ще посочи кой ще е водачът му на 12 декември тази година.

Тъй като участниците в събитието са около 1500 делегати обаче,

за пръв път в историята изборът на новия председател ще се проведе онлайн.

„Вчера по този начин проведохме областната конференция в Силистра – така че не е невъзможно”, спокойни са членовете на партията.

Фаворит за поста, разбира се, е настоящият председател Мустафа Карадайъ. „Както казват – избори с повече от един кандидат са голяма бъркотия”, пошегуваха се пред Lupa.bg стари депесари.

Най-вероятно обаче Мустафа Карадайъ ще има формална конкуренция за поста, за да се избегнат обвиненията за предопределен вот. Най-често спряганите имена в тази посока са това на евродепутата Илхан Кючук, на зам.-шефа на парламентарната група Хамид Хамид и на народния представител Джейхан Ибрямов.

Лидерът на младежкото ДПС – Илхан Кючук, бил обаче единственият, който си вярвал, че може да се пребори с конкуренцията и да седне на стола, на който 23 години седеше Ахмед Доган, довериха депутати.

Любопитното е, че Мустафа Карадайъ беше избран за председател през март 2016 г. и трябваше да остане такъв до март 2019 г. Към настоящия момент той просрочва тригодишния си мандат с цели година и осем месеца. При това положение засега остава неясно – ако изборът му се потвърди – до коя дата ще е валиден: дали до началото на 2022 г. или до декември 2023

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече