Захариева с остър тон към президента Радев и Русия

0

Съгласуването на нови български посланици се превърна в по-остра тема, след изказване на външния министър Екатерина Захариева. Захариева заговори по темата заради трудности в комуникацията, от нейна гледна точка, с президента Румен Радев.

Конкретно тя посочи като проблем бившия външен министър Даниел Митов – Захариева заяви, че който и друг да предложи, няма да е по-добре. Митов е бил предложен от нея за посланик на България в Румъния. Външният ни министър се възмути, че станало естествено да не се случват ротациите на дипломати – от юли месец досега Радев показал, че не желае да одобри Митов.

Захариева с половин уста призна, че ще направи друго предложение, защото такава била процедурата. Тя каза и, че знае защо Радев не иска Митов, но не коментира в подробности – заяви обаче, че няма по-голяма чест за дадена държава да дойде посланик, който е бил външен министър.

Ангел Чолаков, за който също се чуха слухове, ще е посланик в Турция – той досега беше посланик във Франция.

Те много добре знаят защо е това (бел. ред. – обявяването на руски дипломати за персона нон грата) – не бива да извършват шпионска дейност. Нашата политика спрямо Русия е била винаги ясна. Мисля, че сме в добри отношения с Русия. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева във връзка с отношенията ни с Русия. Според нея, отношенията трябва да се развиват в рамките на зачитане на националната идентичност на двете държави и в рамките на общата политика за сигурност в ЕС. Тя наблегна, че диалог между ЕС и Русия винаги е имало, въпреки руското нахлуване в Крим.

Захариева коментира темата пред БНТ заради изказване на руския посланик у нас Анатолий Макаров от началото на ноември – в Деня на народното единство на Русия. Руският посланик тогава говори за антируска риторика, но смекчи с уверение, че бил уверен, че първоизточникът не е от България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече