Вижте как ДПС хитро клати властта с 1 милиард лева!

0

Среди в движението за права и свободи са на път сериозно да разклатят управляващата коалиция, показват събития от последната седмица. Това ще стане чрез сложна схема, в която са замесени интересите на италианска военна компания, чийто бизнес е свързан с производството и  управление на търговски военни кораби, акциите на Finantieri  се търгуват на борсата в Милано, а приходите и за 2018 година са около 5,5 милиарда евро. В началото на тази година италианците подадоха оферта до нашето военно министерство за доставка на два патрулни кораба, пише „Галерия“.

В обществената поръчка участваха още две фирми- немската Welf  и българската „МТГ – Делфин“.  Последната се отказа още в началото след като разбра че трябва да плати 20% ДДС.

В крайна сметка правителство избра офертата на немците и миналия четвъртък подписа договор с тях.

 Италианците обаче видяха груби нарушения на процедурата и обжалваха пред Върховния административен съд. Той отхвърли жалбата с мотива, че решението е част от Националната сигурност и не може да бъде атакувано в съда. Любопитна подробност е кой стои зад обжалването.

 Това са българските адвокати Методи Методиев и Четин Казак.

Последният е бил нает от италианците за адвокат, а първият е неин представител пред българските институции.

Четин Казак е сред знаковите фигури на ДПС от близкото минало. Той беше депутат в два парламента от групата на Ахмед Доган. След това обаче изпадна от кръга на любимците на лидера, като най-вероятната причина е , че през 2016 година бе номиниран за председател на движението от структурата на партията в Габрово.  През миналата година бе в битката за кметското място в Шумен но се класира едва четвърти. Другият адвокат – Методи Методиев, е известен от началото на десетилетието, когато осъди държавата заради отказа й да финансира операцията на съпругата му. Тогава Европейският съд по правата на човека задължи страната ни да изплати компенсация на Методиев за разходите по присаждане на костен мозък на жена му, извършено в клиника в Солун.

 Очаква се Finantieri  да заведе иск срещу България в европейските съдилища. Мотивите на адвокатите Казак и Методиев изглеждат напълно логични – италианската оферта е спечелил най-много точки по четирите критерия – технически, показател, индустриално сътрудничество и цена. Отделно Методиев обвинява военния министър Красимир Каракачанов, че е започнал преговори с немците далеч преди обявяването на победителя, което е нарушение на законите.

Ако България бъде осъдена да заплати близо един милиард лева, колкото е обществената поръчка, това ще е голям удар по имиджа на управляващите, а следващият кабинет ще се види в чудо как да ги плаща.

 Наблюдателни коментират, че Борисов може в последния момент да спре сделката с немците, тъй като не иска да си навлича излишни проблеми точно преди парламентарните избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече