Превратът на Мангъров срещу Мутафчийски! (Редно ли е инфекционист, който сравнява пандемията с грипче, да оглави COVID отделение?)

0

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, който водеше битката с пандемията в началото, се е появявал публично само няколко пъти след месец май. Последната му публична изява бе миналата събота, когато на заседание на Министерския съвет заяви, че е смущаващо да се сдобием с толкова голям брой ваксини на такава цена. Както е известно, седем са ваксините в напреднала фаза на разработка, като за България са определени количества на стойност близо 380 милиона лева. С останалите разходи за логистика и за съхранение, сумата надхвърля половин милиард лева.

 През пролетта шефът на ВМА се превърна в най-популярният човек в страната, който всяка сутрин в 8 информираше хората как се развива заразата в България. Както става обикновено в България Мутафчийски си спечели и доста врагове. Мнозина го обвиниха, че стресира излишно населението и преувеличава опасността, плашейки хората с военните си униформи. фразата му „яко ще се мре“ извадена от контекста на провокативно интервю с журналистката Миролюба Бенатова бе използвана безуспешно професора да бъде дискредитиран и дори обвинен в цинизъм.

Още тогава негови колеги сред които професор Коста Костов (тези дни той изненадващо лъсна като шеф на медицинския съвет към скандалната фондация ХелпКарма) и педиатърът инфекционист Атанас Мангъров се заявиха като негово опозиция, атакувайки го,  че е коремен хирург и не може достатъчно компетентно да говори за инфекциозни болести.

Професорът не влезе в директен сблъсък с опонентите си и критиците, но изчезна от публичното пространство. Според информация на „Галерия“,  един от най-авторитетните лекари в страната е предпочел да се оттегли, тъй като среща отпор на тезата си за строги мерки в битката с болестта, за да не бъде изправена здравната ни система пред колапс.

Неочаквано и противно на всякаква логика мястото му бе заето от основния му опонент и главен враг на спазване на мерките срещу Ковид 19 Атанас Мангъров. Ексцентричният педиатър, който носи маската си в джоба сравнява болестта с грипче и препоръчва лечението да се провежда с чай, заяви през пролетта,  че ще си скъса дипломата, ако епидемията не приключи през юни.

 След изчезването на професор Мутафчийски започна възходът на доцент Мангъров и съвсем скоро той бе назначен за шеф на ковид клиниката в инфекциозна болница. Педиатърът заяви, че ще спазва мерките в нея, но ще се опита да ги охлаби и либерализира.

Междувременно обвини общопрактикуващите лекари, че не се включват активно в битката срещу пандемията, а се измъкват като лекуват по телефона.

„Мангъров унищожи най-святата връзка, която имаме – доверието между лекар и пациент. Подигра се цялото съсловие“,  отговориха от лекарския съюз.

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов също се противопостави на Мангъров по време на пресконференция и заяви, че не подкрепя необоснованото пренебрежение към заразата,  което демонстрира педиатърът.

Въпреки яростната професионална атака срещу възгледите му. Мангъров видимост не се притеснява да поддържа тезите си. Обърквайки хората какви мерки да спазват.

Арогантното му поведение, както и лансирането му като лидер в битката със заразата породиха предположението, че педиатърът има подкрепата на здравното министерство и  на важни мъже в държавата и на практика извършва преврат, вземайки мястото на Мутафчийски.

В също време проф. Венцислав Мутафчийски продължава да ръководи ВМА болницата, която дава най-добри резултати в лечението ковид заразените и всеки заразен се надява да попадне тъкмо там и да бъде лекуван.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече