Ген. Мутафчийски беше напълно прав, но чак сега хората го разбраха, отсече зам.шефът на НЦЗПБ

0

Ген. Мутафчийски беше напълно прав какво ще се случи, ако обществото не успее да узрее за мерките. Сега има и подем на заболяването в европейските страни и България не прави изключение. Ниските нива бяха временни. Изисква се повече от обществото. Това каза пред Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея се смята, че мерките сега не били изчерпани, за да се въвеждат нови. При повече заболели обаче, можело да очакваме повече и по-строги такива. „Към момента PCR тестовете са с най-висока чувствителност. Има значение взимането на материалите, транспортът им, както и времето, изминало от заразяването. В първите няколко дни няма как вирусът да бъде доказан. Хората се стреснаха, когато техни близки започнаха да боледуват, някои от тях доста тежко. От нашето поведение зависи дали ще боледуваме, или не“, посочи проф. Христова. PCR тестовете били много надеждни – над 99%. На пазара имало тестове на различна цена, гамата била голяма, а цените били политика на лабораториите.

„Преди два дни излезе препоръка на ЕК за закупуване на антигенни тестове с цел разширяване на тестването. Последно поколение на антигенните тестове – те са бързи и се правят с минимално оборудване“, подчерта проф. Ива Христова. PCR тестът обаче нямало да бъде изместен като „златен стандарт“. „Има много фактори, които влияят върху един тест. Ако сте бил контактен с болен, може да се изследвате след 5 дни“, обясни тя.“Не мисля, че има съществен смисъл да се изследва цялото население, защото след седмица нещата ще са променени. Тогава какво? Но има смисъл превантивно локално да се тестват хора“, обясни още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея ваксините са обезателни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече