Харалан Александров: Тревогата не е от липсата на комуникация, а от ужаса от смъртта

0

Има мощно лансиране за схващането, че вирус няма и това е допринесло за сегашната ситуация. „Има политически и бизнес интереси да се срещат хората и заведенията да работят. В България психичното здраве е в криза.

„Ген. Мутафчийски беше осмян и атакуван. Да не забравяме, че живеем в информационна анархия. Медиите дават гледни точки и всички могат да произвеждат фалшиви факти, обстрелвани сме от такива“. Това каза социалният антрополог Харалан Александров pred BGonAir.

Според него има мощно лансиране за схващането, че вирус няма и това е допринесло за сегашната ситуация. „Има политически и бизнес интереси да се срещат хората и заведенията да работят. В България психичното здраве е в криза.

Цивилизацията е направена да живее с вяра, че ако не днес, то утре ще сме безсмъртни и понякога атакуваме истината, защото искаме да наложим нашата гледна точка. Отричаме болката. Така се случи с катастрофата в САЩ, в Европа. Вярваме, че природата е нещо сладко като панда, но тя иска да ни убие. Открихме, че без национална държава започваме да умираме, да се оглеждаме кой да поеме отговорност“, коментира той.

Той се надява, ако оцелеем, да изберем управляващи, които да реформират здравната система.

„Не може да се преборим срещу конспиративното мислене. Светът е сложен и хората избират да мислят по този начин, когато става дума за антиваксърите. Тревогата не е от липсата на комуникация, а от ужаса от смъртта. Проблемът има културни и екзистенциални измерения. Всеки от нас, който има някакъв ресурс може да помогне – като кмета на Свищов, който стана доброволец, но не от популизъм“, заяви Александров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече