Финансист: БСП критикува бюджета от гледна точка на партийните си интереси, тях не ги интересува друго, освен да свалят кабинета

0

Бюджетът за 2021 година безспорно е един от най-тежките след 1990 година и е труден за прогнозиране, но това, че по него работи опитен финансист като Кирил Ананиев, е едно успокоение, заяви в интервю за „Дебати.бг“. финансистът Кольо Парамов.

Той защити вземането на заем от 10 млрд. лева от кабинета като необходимо и изгодно. Експертът дори добави, че по негово виждане е било по-добре да се вземат даже 15 млрд. Парамов заяви освен това, че БСП е с грешен подход по проблема, защото критикува бюджета само от гледна точка на партийната и политическата си цел да свали ГЕРБ от власт, докато в случая става дума за осигуряване на финансовата стабилност на страната през 2021 година.

„Миналия ден слушах едно явяване на г-н Гечев в БНТ по темата Бюджет 2021 и съм учуден на неговите разсъждения и математически изчисления като форма на база данни. Той казва, че ние в никакъв случай не бива да се възползваме от едни такива дългосрочни 30-годишни заеми, които са възможно най-изгодният за нас в момента финансов ресурс, „но ние не трябва да ги използваме, защото, защото…“ и не завърши изречението. Тук става въпрос не да свалим ГЕРБ от власт, а да осигурим на държавата финансова стабилност за 2021 година. Свалянето на ГЕРБ от власт е една политическа задача на БСП, те са си я навили на мерака и на желанието и се занимават само с това, а не се занимават по какъв начин ще се структурира база данни бюджетът в абсолютната си точност, как това ще се отрази на платежоспособността на българския гражданин, как той ще се издължи на българските търговски банки, как те, наблюдавани в момента от банковия надзор на Франкфурт, на ЕЦБ, ще докажат доброто си функциониране и оттам нататък – как цялостната финансова дилема в държавата ще бъде на една спокойна нога. Тук не става въпрос само за политически еквилибристики.“

Парамов предупреди, че в изпълнението на приходната част на бюджета има несигурност. Финансистът освен това подчерта, че остава неясно как ще се отрази пандемията от коронавируса в началото на следващата година. Той допусна възможността след започването на мандата на новото правителство проблеми в изпълнението на приходите за първото и второто тримесечие да доведат до нужда от някакъв нов заем.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече