Ген. Мутафчийски се завръща и отново поема битката с COVID-19

0

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се появи за първи път на извънреден брифинг в понеделник, когато здравният министър Костадин Ангелов предложи нови строги мерки за ограничаване на корона кризата.

За последно шефът на ВМА, който ръководеше със здрава ръка овладяването на пандемията в нейното начало, се показа публично на пресконференция на 3 юни. След това той изчезна и се съсредоточи върху работата си във ВМА. Отсъствието му породи куп спекулации.

Истината е, че от началото на юли Националният оперативен щаб не функционира според първоначалния си замисъл.

След законови промени главната роля в овладяването на кризата бе поверена на Министерство на здравеопазването,  а на НОЩ бяха възложени по-късно консултантски функции.Професор Мутафчийски от самото начало настоява за спартански мерки в битката със заразата, но тезите му постоянно бяха размивани от твърденията на ексцентричния доцент Атанас Мангъров, който не спря да говори, че опасността се преекспонира и едва ли не всички трябва да преминат през болестта, за да изградят имунитет срещу нея.

След спада на заразени през лятото България се нареди в черните списъци по заболеваемост и смъртност.

 Здравната система започна да издъхва. Много лекари загубиха битката си за живот. В  някои болниците се наложи неквалифицирани служители и дори кметове да оказват помощ на пациентите.

Статистиката стана стряскаща, а паниката сред населението се увеличава с всеки изминал ден.

По информация на „Галерия“ дори във водещите болница са останали не повече от 5 свободни легла за ковид пациенти.

 Завръщането на генерал Мутафчийски е признание, че Националния оперативен щаб вероятно ще ръководи отново битката със заразата. Очевидно е, че здравната система е пред колапс и се налага въвеждането на строга дисциплина за овладяване на болестта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече